Teknovation Logo
robot

 
  • Hos Alsform anvendes en række CNC-fræsemaskiner dagligt i fremstillingen, hvor der gøres god brug HWR-opspændingsteknologi, som virksomheden oplever giver markant flere spindeltimer.

5. december 2021, kl. 17:12 

Højpræcisionsslibning og -fræsning hos Alsform

teknovationNr. 14 - 2021   Alsforms kunder stiller store krav til deres underleverandør, hvis noget er svært, så skal Alsform lave det, lyder den typiske melding fra kunderne. Denne evne til at levere vanskelige emner med store krav til præcision og tolerancer, kommer dog ikke af sig selv. Virksomheden gør nemlig sit til, at opfylde kundernes krav, ved løbende at investere i den seneste teknologi og nødvendige kompetencer. Senest med præcisionsfræsning af emner i hårdmetal.


Alsform Værktøjsfabrik ApS i Augustenborg blev tilbage i 1993 overtaget af selskabets nuværende indehaver, direktør Svend Petersen, der siden har videreudviklet virksomheden til en moderne værktøjsfabrik. Der er i alle årene løbende investeret i den seneste teknologi og tilføjet nødvendige kompetencer, der muliggør værktøjsfremstillingen til kunder i ind- og udland.

Kernekompetencen er præcisionsfremstilling af emner i stort set alle materialer, herunder også hårdmetal.
 

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


”Når vi får hårdmetal til bearbejdning, så er det naturligt udfordrende, da vi har at gøre med den højeste homogenitet. Imidlertid kan man, hvis man forstår materialet, og anvender de rette CNC-maskiner lykkes med såvel fræsning, boring og gevindskæring i hårdmetal. Ja, man kan sågar gevindskære ned til M2-gevind,” siger Svend Petersen til Teknovation.

Erfaringerne er så gode, at der er arbejdet med tolerancer ned til +/- 0,02 millimeter – et område, hvor man hidtil har anvendt gnistbearbejdning.

”Vi har gode standtider på opgaverne, som vi har løst helt uden udflisning, og kan håndtere bearbejdning i dimensionerne 500 gange 400 millimeter i hårdheder ud over Rockwell-skalaen,” fortæller Svend Petersen.

Uden at afsløre ”alle hemmeligheder” så kan Svend Petersen godt fortælle, at den optimale fræseproces er nået ved omkring 5.000 spindelomdrejninger pr. minut og 700 meter pr. minut i tilspænding. Der arbejdes også med højere antal spindelomdrejninger pr. minut, men så med anden tilspænding.

”Vi er kommet langt på området, og er nu i stand til at etablere fræsning i hårdmetal som et egentligt ekstra forretningsben. Som med de øvrige teknologier her hos os, er det noget, der løbende arbejdes videre med, så vi hele tiden kan opgradere og forbedre processerne ” understreger Svend Petersen, og fortsætter:

”Vi er overbeviste om, at der er et stort perspektiv for os med hårdmetalbearbejdningen. Vi kan nu ”opfriske” hårdmetals værktøjer, meget billigere end det tidligere har været muligt. Et eksempel på dette er prægestempler til prægning af score/åbningsrille i dåselåg, eksempelvis easy-åbner på dåser til øl og vand med videre”.

På fræsesiden har en af de større forbedringer været på opspændingssiden, hvor man for år tilbage blev introduceret for tyske HWR’s løsninger:

”Peter Nellemann har været leverandør til os igennem mange år, og vi lytter jo, når han – såvel som andre samarbejdspartnere – har noget, som de mener lige er os. I tilfældet HWR må jeg bare sige, at det har ramt plet,” fastslår Svend Petersen om samarbejdet med PN Produktionsteknik ved Peter Nellemann, og herunder tyske HWR.

Ved flere af CNC-fræsecentrene har opspændingsløsningerne fået deres faste pladser og medvirket til, at maskinerne opnår flere spindeltimer med en stadig mere fleksibel fremstilling:

”Ikke mindst på vores maskiner med paletter gør det en stor forskel, som vi derfor også har installeret på de seneste fuld fem-aksede fræsecentre,” understreger Svend Petersen.

Læs hele den spændende reportage i det aktuelle Teknovation - Special Edition - ved at klikke på lænken her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 

   

 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik