www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
28. marts 2025, kl. 13:02
I forbindelse med markeringen af Øresundsbrons første 25 år, har Greater Copenhagen udsendt rapport »25 år som bro-region«, som både omhandler udviklingen siden 2000, og også skuer ind i den nærmeste fremtid for regionen.
Da Øresundsbroen åbnede tilbage i 2000, satte den gang i en udvikling i regionen, der i dag er Greater Copenhagen. Det skabte forudsætninger for og krav til det dansk-svenske samarbejde på lokalt og nationalt niveau.
Det er emnet for Greater Copenhagens rapport; »25 år med politisk samarbejde i en bro-region«, i hvilket politikere som social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen, tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen og den tidligere formand for Malmøs kommunalbestyrelse Ilmar Reepalu giver deres personlige refleksioner. Andre deltagere er desuden forhenværende regionsfrmand Carl Sonesson, Region Skåne, og hans søn Carl Johan Sonesson, der er næstformand i Greater Copenhagen og regionrådsformand i Region Skåne i dag, fortæller om politisk arbejde, ikke kun på tværs af den dansk-svenske grænse, men også på tværs af generationer, ligesom Sveriges ambassadør til Danmark Hans Wallmark giver det diplomatiske perspektiv og den danske fremtidsforskeren Uffe Palludan kigger fremad og bagud, fordi én ting er de alle enige om: For at forstå udviklingen og fremtiden er vi nødt til at forstå fortiden.
Rapporten indeholder blandt andet også fakta og grafer om udviklingen i perioden.
De viser blandt andet, at Greater Copenhagen har oplevet en stærk økonomisk udvikling siden 2000 med en BNP-vækst på 49 procent frem til og med 2021, og at produktiviteten målt som BNP pr. beskæftiget er vokset mere i Sverige end i Danmark, og Greater Copenhagens udvikling ligger mellem de to landes niveauer, ligesom befolkningen i Greater Copenhagen er vokset med 19 procent siden 2000 og i dag har rundet 4,5 millioner indbyggere.
Arbejdspendlingen mellem Sverige og Danmark er også kommet sig efter en nedtur under Covid-19-pandemien, og nåede et rekordhøjt niveau i 2024, hvor 22.500 personer dagligt rejste over Øresund for at arbejde, fastslås det i rapporten.
De 25 år er også genstand for en særlig webside, som kan ses ved at klikke her