Teknovation Logo






 

Fotonisk mikrochip kan tage produktkontrol til næste niveau

  • Et optisk spektrometer er et instrument, der måler sammensætningen af lys fordelt på bølgelængder (’farver’). På et mejeri sendes lys gennem mælken, og afhængigt af de kemiske forbindelser, der er i mælken, vil nogle bølgelængder blive absorberet, mens andre vil blive spredt eller måske bevæge sig uhindret igennem. Den kemiske sammensætning i væsken sætter derfor et præcist fingeraftryk på lyset, så et spektrometer kan give en præcis måling af indholdet af protein, fedt og vand. (Kilde: DTU/Foto: DTU/Foss Analytical)

27. september 2024, kl. 11:53 

Massive mængder mælk sendes ud i afløbet i forbindelse med rengøring af produktionsrør på mejerier verden over. En netop udviklet fotonisk mikrochip skal mindske det enorme spild, fremhæver DTU.


En række DTU-forskere og tre techvirksomheder er i konsortiet Nexus gået sammen om at nytænke måden at kontrollere mælkeproduktionen og potentielt andre fødevarer på.

Nærmere bestemt har de udviklet et ultrakompakt optisk spektrometer i form af en mikrochip, der gør det muligt at se mængden af væske, fedt og proteiner i de føromtalte rør. Det kan dermed identificere, om der stadig er mælkerester fra en gammel produktion eller rengøringsprodukter til stede, fremhæver DTU.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Mejerierne har strenge regler for rengøring, hvor alle rør skylles grundigt med rensevæske og vand, inden en ny produktion starter op.

De kan nemlig ikke se, om der stadig er rester i rørene efter rengøringen, som selvfølgelig ikke må blandes sammen med den nye produktion. Af den grund hældes store mængde drikkeklar mælk gennem rørene og videre ud i kloakken, inden den nye produktion kan begynde.

Fremgangsmåden er ikke bare en økonomisk udfordring, metan fra kvægproduktionen er også en af de helt store klimasyndere.

Ifølge DTU viser tal fra forskningsdatanetværket Our World in Data at én liter mælk i gennemsnit er ansvarlig for 3,15 kilogram CO2-ækvivalenter på globalt plan.

Det udviklede spektrometer er baseret på avanceret nanoteknologi, hvilket byder på unikke muligheder for at begrænse størrelse og pris på teknologien.

Aktuelt er det i testfasen, men forventningerne er store blandt holdet bag, der også forventer, at teknologien kan gøre gavn på andre områder end madspildsområdet, konstateres det.

Nexus-konsortiet består udover DTU af Foss Analytical A/S, Elionix Inc. og Beamfox Technologies ApS.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik