www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
Gennem et MADE Demonstrationsprojekt har Genplast fået hjælp til at implementere et avanceret kvalitetssystem, der gør det muligt for virksomheden at genanvende plast, der må komme i kontakt med fødevarer.
Et demonstrationsprojekt i Manufacturing Academy of Denmark, MADE, inden for et Materiale Demonstrationsprojekt, bistået af FORCE Technology, har givet Genplast fra Farsø mulighed for at genanvende materialet, der har været i kontakt med fødevarer:
”Vi har forberedt Genplast til at få godkendt deres ledelsessystem til genbearbejdning af fødevarekontaktplast af Fødevarestyrelsen, og så har vi hjulpet dem med at undersøge forskellige typer af fødevarekontaktplast til genbearbejdning,” fortæller chefkonsuelnt Jens Sinding, FORCE Technology.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Genplasts råvarer er spild fra virksomheder, som producerer produkter i plast. Det vil sige, at det ikke er fødevarekontaktplast, som har været anvendt hos forbrugerne og derefter indsamlet. Men det gør det ikke nødvendigvis nemmere, for Genplast skal nemlig kunne redegøre for, hvilke stoffer en given genbearbejdet fødevarekontaktplast indeholder, hvis den skal kunne sælges.
Ydermere kan plastprodukter til fødevarer være sammensat af forskellige typer plast, hvilket er tilfældet med de plasmaposer – ofte anvendt på hospitaler til at opbevare blod – som MADE-projektet undersøgte som en potentiel råvare til Genplast.
Indersiden på posen er fødevarekontaktplast, mens ydersiden er en anden type plast. Dermed skal mikset af de to efter Genplasts genbearbejdning kunne anvendes som fødevarekontaktplast.
En tilsvarende udfordring er de velkendte plastbægre, som bliver anvendt til fx mælkeprodukter. De er lavet af fødevarekontaktplast, men på ydersiden er der trykfarve.
MADE-projektet viste, at mikset efter genbearbejdning ikke umiddelbart kan anvendes som fødevarekontaktplast, men vil kræve omfattende kortlægning og vurdering af de stoffer, der kommer fra trykfarverne.
Imidlertid har FORCE Technology gennemgået Genplasts produktion og fundet dele, som virksomheden skal ændre. For eksempel er der krav om, at fødevarekontaktplast skal transporteres og opbevares i dedikerede, lukkede containere, så den ikke risikerer at blive ‘forurenet’ af andre typer af plast. Dermed har Genplast nu styrket produktionsprocesserne, gør det ikke alene til en formssag for virksomheden at få Fødevarestyrelsens grønne stempel.