9. januar 2025, kl. 16:08
Gennem et samarbejde mellem DTU, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet lanceres nu et center, der skal samle viden om effekterne af PFAS.
En lang række af de kemiske stoffer, der hører under PFAS-betegnelsen, er problematiske, da de ikke nedbrydes i naturen og kan ophobes i mennesker og dyr, fremhæver DTU, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.
PFAS-centret bliver placeret på DTU og skal forske inden for områderne miljø, fødevarer og sundhed. Derudover skal centret levere viden og rådgive myndigheder og politikere om løsninger og strategier for at afværge, inddæmme og oprense forurening med PFAS.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Det er finansieret med en bevilling på 45 millioner kroner fra Miljø- og Ligestillingsministeriet og skal understøtte den nationale PFAS-handlingsplan, som et flertal i Folketinget vedtog i 2024.
Allerede i 2025 sætter centret gang i en række forskningsprojekter, der spænder fra udslip af PFAS fra affaldsbehandlingsanlæg til udvikling af bæredygtige PFAS-frie alternativer til eksempelvis den grønne omstilling.
Centret er finansieret frem til 2028, og ud over den nationale indsats arbejder Danmark, sammen med fire andre EU-lande, for et omfattende forbud mod anvendelse af PFAS i hele EU, konstateres det.