18. januar 2021, kl. 09:42
Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut har set en markant stigning i antallet af henvendelser fra opfindsomme borgere under Covid-19-nedlukningen. Og det har ledt til dobbelt så mange kommercialiseringer, fremhæves det.
Forretningsleder for bæredygtig udvikling ved Teknologisk Institut, TI, Nikolaj Ilsted Bech, melder om et ekstraordinært år, hvad angår antallet af borgere, der har henvendt sig med opfindelser og antallet af opfindelser, hvor det er lykkedes at lave licenskontrakter med danske virksomheder.
Faktisk har opfindelserne har været så gode, at det har ført til en fordobling af aftaler om opfindelser, der sættes i produktion i danske virksomheder, viser de seneste tal fra Opfinderrådgivningen ved TI.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Ifølge forretningslederen, ser det således til, at Corona-nedlukningerne har haft en positiv effekt på borgernes opfindsomhed og deres tid og lyst til at gøre noget ved det.
Konkret er Opfinderrådgivningen nået i mål med 25 kommercialiseringer af opfindelser, hvilket er dobbelt så mange som de normale 12 til 13 kommercialiseringer om året. Antallet af henvendelser er øget til omkring 1.000 mod normal cirka 700, påpeges det.
Særligt efteråret har været travlt. Alene i november måned henvendte 140 opfindere sig med gode idéer. Det er dobbelt så mange som i en gennemsnitlig måned, hvor Opfinderrådgivningen får godt 60 til 70 henvendelser.
Der har været opfindelser, som er direkte relateret til at løse Corona-problematikker. Men størstedelen er typiske henvendelser fra alle slags borgere, der har fået gode idéer til at løse forskellige typer af udfordringer, de har mødt i hverdagen, og et områder, hvor de har en særlig interesse og indsigt.
Et eksempel er tømrer Toke Hansen fra København, der har opfundet et produkt, som løser problemet med sortering af byggeaffald decentralt på byggepladser. Opfindelsen, der er et mobilt affaldssorteringsstativ, sættes nu i produktion af værktøjsfirmaet Ravendo.
Tre af licensaftalerne har dog også været direkte Covid-19-relaterede i form af en bærbar løsning til håndsprit, en ny type håndtag, døbt 'Armtag', der giver mulighed for bedre hygiejne ved kølediske i supermarkeder. Samt Slice Drop, der kan give forbedret hygiejne ved pålæg med eksempelvis hotel- og restaurations-buffeter og andre steder, hvor der er brug for skiveskåret pålæg, konstateres det.