www.teknovation.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Se vores cookies-politik >>
6. marts 2025, kl. 14:58
Med Horizon Europe-projektet Zerosteel ønsker deltagerne, der inkluderer danske Teknologisk Institut, TI, at udvikle billigere og mindre ressourcekrævende produktionsmetoder til stålfremstilling uden brug af fosile brændsler.
Ifølge Teknologisk Institut, TI, tager Horizon Europe Zerosteel-projektet en bred tilgang til hele forsyningskæden og undersøger både optimering af kendte etablerede metoder samt udvikling af nye innovative metoder.
Projektet integrerer eksempelvis biomasseforgasning, grøn brint fra lokale netværk og elektrolyseanlæg.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Fire nye mere bæredygtige reduktionsprocesser til jernmalm vil blive anvendt, herunder:
'Fluidized bed’ hydrogen-baseret direkte reduktion, der udnytter hydrogen fra forskellige kilder til reduktion af jernmalm.
’Rotary kiln’ direkte reduktion: Udvikler hydrogen-reduktion i roterovne med mulighed for anvendelse af biomassebaseret hydrogen.
Mikrobølge-assisteret reduktion: En elektrificeret proces, der bruger mikrobølger til at varme og reducere jernmalm.
Og hydrogen plasma reduktion: Integrerer hydrogen plasma-teknologier i produktionen af flydende jern.
Processerne vil blive kombineret med avanceret digital overvågning, avanceret karakterisering af processerne og digitale tvillinger for at optimere stålproduktionen og sikre høj kvalitet.
Projektet vil også anvende livscyklusvurderinger for at sikre miljømæssig bæredygtighed og økonomisk gennemførlighed, påpeges det.
En vigtig del af projektet er at optimere processerne for at forstå dem i detaljer. Dette har traditionelt været en udfordring da de eksempelvis foregår ved temperaturer op til 1500 grader celsius eller i beskyttede atmosfærer som et højt tryk af brændbar brintgas, hvilket ikke er kompatibelt med traditionelt måleudstyr.
Her kommer Teknologisk Institut ind i billedet, da de har til opgave i projektet at lede en arbejdspakke med henblik på at foretage avanceret karakterisering.
I arbejdspakken kombineres neutron og synkrotronkarakterisering udført af TI med optisk emissionsspektroskopi, OES, og udvikling af en kognitiv digital tvilling af processerne baseret på målingerne.
Denne fremgangsmåder er, ifølge TI, valgt for at give de bedst mulige redskaber til at optimere processerne. Desuden vil jernmalmen og det fremstillede stål også blive undersøgt for eksempelvis imperfektioner og brintindhold.
Samlet er det målet at projektet vil udvikle metoder der kan reducere CO2 udledningen fra stålproduktionen med op til 90 procent, konstateres det.