Teknovation Logo
robot

 
  • Antallet af spejlsegmenter er på 798 i materialet glass-ceramic Zerodur og i alt er der anvendt 10.000 tons stål på det 20 cirka 10 milliarder kroner dyre projekt, oplyser SKF.

6. maj 2024, kl. 18:21 

Verdens største teleskop under opførelse

Verdens største teleskop er under opførelse i Chile med blandt andet SKF-teknologi til vibrationsmindskning.


Byggeriet af verdens største optiske/nær-infrarøde teleskop The European Southern Observatory’s Extremely Large Telescope, ESO’s ELT, er i gang i Chile.

Ifølge SKF spiller en lille komponent fra lejespecialisten en afgørende rolle for teleskopets fremtidige nøjagtighed og ydeevne.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Når det indre 39 meter brede teleskopspejl, M1, står klar, understøttes det nemlig af i alt 9.500 SKF Vibracon SM 16 ELP-ASTR lavprofil justerbare permanente, stærke og genanvendelige maskinmonteringsfødder, hver med en diameter på 80 millimeter.

For sin enorme størrelse kræver Extremely Large Telescope, eller ELT, nemlig ekstremt præcise tekniske tolerancer for at det skal kunne undersøge universets mysterier.

Ifølge senior salgschef Engineering hos SKF René Vermeulen kræver anlægget, der er på størrelse med et fodboldstadion, en positioneringsnøjagtighed på my-meter-niveau og betegner det som et schweizisk ur i stor skala.

M1-spejlet er et af de mest udfordrende undersystemer i hele ELT-designet med tusindvis af sofistikerede komponenter - herunder de mange SKF Vibracon-fødder - 12 for hvert spejlsegment.

Justerbarheden er afgørende, hvis spejlet skal tage billeder nøjagtigt, og pejljustering skal garanteres i hele teleskopets levetid, under hundredtusindvis af bevægelser og i et barskt og stærkt seismisk miljø, konstateres det.

SKF Vibracon er en del af et opkøb foretaget af SKF Group, med hovedkvarter i Sverige, af Machine Support B.V., beliggende i Holland, i 2000. Produktet er en del af en fuldt ejet forretningsenhed inden for SKF Group.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik