Teknovation Logo
robot

 
  • Når Aarhus kan lære af Norge, så kan resten af Danmark også, mener SMVdanmark direktør Jakob Brandt.

11. april 2024, kl. 06:52 

SMVdanmark: Norsk HPX skal inspirere

I Danmark vælger kun to ud af ti unge en erhvervsuddannelse, mens syv ud af ti vælger gymnasiet. SMVdanmark har kigget til det norske uddannelsessystem, som ifølge analysen viser, at etableringen af yderligere en ungdomsuddannelsesvej kan få flere unge til at vælge en ungdomsuddannelse.


”Bekymrende få elever vælger en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, og når løsningen ligger lige for, så er det bare at komme i gang,” siger direktør Jakob Brandt, SMVdanmark, på baggrund af en aktuel analyse, der viser, at Norge har haft succes med deres version af den såkaldte ”HPX”.

I Norge vælger mere end halvdelen af eleverne en erhvervsrettet uddannelse, mens det i Danmark er knap hver femte. Hvis Danmark formåede at tiltrække elever til erhvervsrettede skoler i samme grad som i Norge, ville der gå 14.000 flere elever på de danske erhvervsskoler, påpeger SMVdanmark-direktøren, og anfører, at den store forskel på søgetallene er, at man i Norge har etableret en to-årig uddannelse, hvor eleverne er en del af en fast klasse, og oplever et ungdomsmiljø, samtidig med at de introduceres til erhvervsuddannelserne. Derfor bør der, ifølge SMVdanmark, indføres en lignende model i Danmark for at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne: 

”I årevis har Danmark sat sin lid til informationskampagner for at lokke flere unge til erhvervsskolerne, men det har ikke virket. Søgetallene er lige dårlige hvert år. Vi kan kun kigge misundeligt mod Norge, der rent faktisk formår at tiltrække flere elever. Derfor er jeg glad for, at en kommune som Aarhus forsøger at gøre noget ved problemet,” siger Jakob Brandt, og henviser til, at Aarhus Kommune arbejder med et lokalt forsøg på at etablere den såkaldte HPX, hvor de unge altså får mulighed for at tage en højere praktisk eksamen, der klæder den unge på til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse uden at lukke døren til de videregående uddannelser.

Søgetallene til ungdomsuddannelserne for 2024 har iøvrigt vist, at det især er i de største danske byer som København og Aarhus samt i nordsjællandske kommuner som Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk, hvor erhvervsskolerne har vanskeligt ved at tiltrække elever. Her er det under 15 procent, der vælger en erhvervsuddannelse. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik