Teknovation Logo
robot

 
  • Med de kommende AR- og VR-værktøjsløsninger vil produktionsvirksomhederne igen stå over for et gennembrud, vurderer Kaj Grønbæk, der er institutleder på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet, AU, og leder af indsatsen Bæredygtig og agil arbejdsstyrke i MADE FAST.

20. marts 2024, kl. 13:06 

I AR- og VR-værktøj vil man snart kunne klikke med øjnene

Produktionsvirksomhederne står over for noget af et løft, når den næste generation af I AR- og VR-værktøj snart lanceres, hvor man vil kunne klikke med øjnene, og i højere grad kunne interagere med virtuelle elementer i den fysiske verden.


Med Apple Vision Pro åbnes der op for helt nye interaktionsmuligheder, forklarer Kaj Grønbæk, der er institutleder på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet, AU, og leder af indsatsen Bæredygtig og agil arbejdsstyrke i MADE FAST, under Manufacturing Academy of Denmark, MADE.

Apple Vision Pro vil gøre det muligt for brugeren at opnå en række fordele som eksempelvis at interagere med virtuelle elementer i den fysiske verden. Med Vision Pro-brillen vil man så at sige i fremtiden kunne "klikke med øjnene" frem for med kontormusen:

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


De stadig smartere AR- og VR-briller vil gøre det muligt for operatører at få dokumenteret, hvor de sidst har kigget hen og få hjælp til at se, hvilke komponenter de skal interagere med, og i hvilken rækkefølge.

På produktionsanlæg, hvor operatører skal overvåge og vedligeholde maskiner, kan eye-tracking – en avanceret sensorteknologi – blandt andet bidrage til fjernsamarbejde, ved at give mulighed for, at man på afstand kan følge operatørens øjenbevægelser. Det giver mulighed for at identificere små detaljer i arbejdet, som operatøren måske ikke selv er bevidst om. Eye-tracking er derfor en interaktionsmulighed, der kan give bedre beslutningsstøtte til operatøren ved eksempelvis at gennemskue, om operatøren overser en vigtig detalje.

Softwarevirksomheden CIM, der for nylig gennemførte et MADE Samarbejdsprojekt, fremhæver potentialet ved at bruge AR og VR i interaktion og beslutningsstøtte, og vigtigheden af at gøre den viden om en maskine i produktionen, som hver enkelt operatør har, tilgængelig for andre.

CIM har udviklet et interface, der blandt andet består af visuelle skærmbilleder der viser, hvordan en bruger kan håndtere et eventuelt maskinstop. Derudover kan dialog og kommentarer gemmes ud fra konkrete tidsangivelser. Det skal nemlig være nemt at lave log, som operatører kan tilgå alle steder fra.

Nøglen ligger i at fremme kommunikationen mellem de forskellige operatører og maskinen således, at erfarne såvel som nye brugere af maskinen kan interagere med hinanden. Det vil på den lange bane reducere den tid der f.eks. bruges på sidemandsoplæring.

MADE opfordrer interesserede, der vil afprøve AR- og VR-værktøjer til at henvende sig og blive en del af et af de kommende projekter. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik