Teknovation Logo
robot

 
  • AU-teamet vil inddrage droner i arbejdet med at at lokalisere is på vindmøllevinger.

23. november 2022, kl. 11:12 

Intelligente droner skal gøre vindmøller mere effektive

Is er et stort problem for vindmøller i nordlige egne og koster millioner af euro årligt. Et aktuelt forskningsprojekt skal udvikle autonome droner, der selv kan lokalisere is på vindmøllevingerne, oplyser Aarhus Universitet, Institut for Elektro & Computerteknologi.


Aarhus Universitet, AU, er involveret i et projekt, der sigter efter at udvikle intelligente, autonome droner, der selv kan flyve ud, skanne, detektere og afrapportere, når der udvikler sig is på vingerne af vindmøller i både små og store vindmølleparker. Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond med 2,8 millioner kroner, og ledes af AU-lektor Erdal Kayacan fra Institut for Elektro & Computerteknologi. Projektet udføres i samarbejde med Vestas.

”Det er satans svært at detektere is på møllevinger, primært fordi is er gennemsigtigt. Men med projektet forsøger vi os med flere forskellige indbyggede sensorsystemer på dronerne. Samtidig udvikler vi en AI-styret algoritme, der ved hjælp af avanceret billedgenkendelse kan se forskel på møllevinger med og uden isbelægninger,” siger Erdal Kayacan.

"Is er et stort problem for vindmølleparker. Derfor opvarmer man i dag vingerne, men, man gør det blindt, for man kan ikke se, hvor til-isningen foregår. Dette projekt går ud på at udpege nøjagtigt hvilke vindmøller, der er is på, og hvor på møllevingerne, isen er. Derefter kan man opvarme udelukkende lokalt, hvilket kan spare megen energi og dermed optimere driften,” siger Erdal Kayacan, der suppleres af Emre Yildiz, som er Simulation and Strategy Specialist hos Vestas:

"Med dette strategiske samarbejde sigter vi efter at lægge grundlaget for større ydelse fra turbinerne, længere møllelevetid og markedsudvidelse i koldere klimaer. Projektet har særlig opmærksomhed og støtte fra Vestas-ledelsen og fører forhåbentlig til yderligere forsknings- og udviklingssamarbejde," fortæller Emre Yildiz.

Projektet skal teste droner med forskellige sensorer, herunder RGB-kameraer, termiske kameraer, LIDAR og ultralyd mv. Ideen er at finde den bedste kombination af forskellige teknologier og AI-algoritmer.

”Vi regner med at kunne foretage den første test på en off-shore vindmølle til næste vinter, men først skal vi regne på systemet og modellere os frem til den rette løsning,” siger Erdal Kayacan, som regner med, at et succesfuldt resultat kan have betydelig indvirkning på vindkraftindustrien som helhed.

Projektet går under navnet ’Detecting Ice Using Artificial Intelligence-based Techniques’ (DISTINCT) og starter til januar 2023.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik