Teknovation Logo
robot

 
  • Herlev Asfaltfabrik skal udvikle natur og biodiversitet i byområder. (Foto: Madeleine Kate McGowan)

19. maj 2022, kl. 12:49 

DESIRE skal vise vejen for 100 europæiske storbyer

Et konsortium af danske og europæiske partnere – DESIRE - skal være med til at finde løsninger, som 100 europæiske storbyer kan trække på.


Designing the Irresistible Circular Society, DESIRE, har vundet en EU-konkurrence og bliver dermed et af fem europæiske New European Bauhaus-fyrtårnsprojekter, der skal skabe viden og nye løsninger, som de europæiske storbyer kan trække på. Det sker i forlængelse af at syv ministre i januar i år underskrev et støttebrev til ansøgningen fra DESIRE.

"Den grønne omstilling er en af de vigtigste udfordringer, vi står overfor. Bæredygtighed skal tænkes ind i hele vores samfund, og det gælder også vores byudvikling og arkitektur. Derfor tog regeringen i efteråret initiativ til en ny national arkitekturpolitik, som blandt andet skal fokusere på at skabe bæredygtige byer. Det er afgørende, at der findes attraktive grønne valg, når vi for eksempel bygger nyt, og derfor bakker regeringen i høj grad op om partnergruppens projekt," siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er planen, at otte byrum skal udvikles inden for forskellige temaer. I Danmark skal Herlev Asfaltfabrik udvikle oprindelig natur og biodiversitet i byområder. Lignende projekter er på vej i Torino (Italien) og i Ljubljana (Slovenien). Borgerne skal inddrages, når tre sociale boligbyggerier skal energirenoveres i Tåstrup, Riga (Letland) og Amsterdam (Holland). Yderligere er der projekter, som handler om at genanvende materialer og affald på nye måder i Kalundborg og Milano (Italien).

"Danske virksomheder ved allerede en del om, hvordan vi sammen med offentlige kunder, private bygherrer og andre aktører skaber klimavenlige, attraktive og modstandsdygtige byer. Det skal vi arbejde videre med, og vi skal sørge for, at andre får glæde af resultaterne," siger Thomas Bustrup, viceadministrerende direktør i DI.

Projektet skal se på arkitektur, design, forskning, kunst og nye bæredygtige løsninger. Der kommer altså et bud på, hvordan man kan understøtte den grønne dagsorden med ideer skabt i krydsfeltet mellem ny viden og kreative kræfter.

"Det nye i vores DESIRE-projekt er, at vi insisterer på, at løsninger inden for den grønne omstilling i EU fremover skal være ’irresistible’, altså være så tilpas attraktive at alle parter i den urbane transformation kan se sig selv i de fælles løsninger. Arkitektur og design kombineres med æstetik og borgerinddragelse, nye finansieringsmetoder, nye rammer og regler osv., hvilket samlet set fører til ‘uimodståelige bæredygtige løsninger," udtaler Torben Klitgaard, CEO i BLOXHUB.

DESIRE-projektet er blevet til med mange parter involveret. Styregruppen består af DI, BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center, Creative Denmark, Realdania, Molio, CHART Art Fair, Det Kongelige Danske Akademi, Arkitektforeningen samt Danske Ark. Derudover består partnerkredsen af repræsentanter fra eksisterende byggeprojekter i Tåstrup, Herlev, Kalundborg, Riga, Amsterdam, Milano, Torino og Ljubljana.

Det danskledede fyrtårnsprojekt har fået knap 5 millioner euro (37 millioner kroner) i støtte, og projektet går i gang 1. september.  


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik