Teknovation Logo
robot

 
  • Det er Wiebke Meesenburg og forskere fra DTU, der i samarbejde med de øvrige projektpartnere skal bidrage med det metodiske arbejde til at få skabt en mere universel digital tvilling, som på en enkel måde kan tilpasses og anvendes på alle store varmepumper.

18. november 2020, kl. 13:26 

Digitale tvillinger skal forbedre varmepumper

En ’selvlærende’ digital tvilling skal, ifølge DTU, optimere driften af varmepumper i fjernvarmesystemet. Og det kan få stor betydning for den grønne omstilling i sektoren, fremhæves det.


I stigende omfang vinde store industrielle varmepumper indpas på danske fjernvarmeværker, hvilket har øget interessen for at udvikle digitale tvillinger, der er en digital kopi af varmepumperne, fremhæver postdok ved DTU Mekanik, Wiebke Meesenburg.

Ifølge Wiebke Meesenburg, kan en digital tvilling kan anvendes til forskellige formål som overvågning af driften af varmepumpen og optimering af indstillinger gennem brug af realtidsdata, der samtidig løbende forbedrer modellen.

Endelig kan en digitale tvilling også anvendes til at lokalisere fejl og forudsige, hvornår enkelte komponenter trænger til at blive udskiftet eller renset. Dermed kan vedligeholdelsen finde sted, inden der sker et egentlig nedbrud, som påvirker driften og varmeforsyningen.

Nærmere bestemt håber hun ved hjælp af data-dreven modellering, statistiske metoder og deterministiske modeller at gøre den digitale tvilling så automatisk som mulig såsom at gøre den ’selvlærende’ eller i stand til selv at tilpasse sig. Dermed vil den i vid udstrækning kunne etablere sig selv på en ny varmepumpe og derefter tilbyde servicen med både at monitorere driften og forudse vedligeholdelsesopgaver, påpeger hun.

Nærmere bestemt er hun og flere andre DTU-forskere med i et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut, der vil udvikle en mere universel digital tvilling. Den skal opbygges ved hjælp af moduler, så den forholdsvis nemt kan tilpasses en ny varmepumpe, uden at arbejdet skal starte forfra hver gang.

Udviklingen af digitale tvillinger til varmepumper er støttet af EUDP og sker i et samarbejde mellem DTU, Teknologisk Institut, TLK-Thermo og AffaldVarme Aarhus. Projektet vil gerne inddrage data fra flere varmepumper, så andre interesserede er meget velkomne til at henvende sig, konstaterer Wiebke Meesenburg.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik