Teknovation Logo
robot

 
  • Adjunkt Nicolas Volet, AU's Institut for Ingeniørvidenskab, venter sig meget mulighederne ved at kunne indsnævre laserens linjebredde. (Foto: Melissa Yildirim/AU Foto)

14. oktober 2020, kl. 12:38 

Opdagelse åbner for laser-gennembrud

Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, AU, har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge ikke-lineære processer i halvlederlasere: Det kan være et springbræt til næste generations fiberoptiske netværk.


En af egenskaberne ved lasere - sammenlignet med andre lyskilder - er den smalle spektrale fordeling i laserens optiske emission. Denne såkaldte linjebredde kan imidlertid påvirkes af omgivelserne, og det forringer laserens ydeevne, når den bruges uden for laboratorierne.

Nu har adjunkt Nicolas Volet, der leder forskningsgruppen Integrated Photonics ved AU's Institut for Ingeniørvidenskab, modtaget en bevilling på 2,9 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et ambitiøst projekt, der har til formål at løse problemet med linjebredden ved diodelasere.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Problemet er kendt som en af ​​begrænsningerne i implementeringen og brugen af såkaldt kohærente optiske transceivere til andre applikationer, eksempelvis 5G-netværket.

Projektet bygger på en aktuel opdagelse af netop Nicolas Volet og dr. Holger Klein, Director of Chip Design hos det amerikanske tech-firma OE Solutions America, Inc (OESA):

"Vi har opdaget en metode, hvormed vi effektivt kan indsnævre laseres linjebredde med op til en faktor 500, hvilket er nødvendigt for at muliggøre højere ordens modulationsformater i kohærent kommunikation, hvor information indkodes i fasen, amplituden og polariseringen af lysbølgesignalet. Denne unikke metode kan reducere omkostningerne, størrelsen og strømforbruget sammenlignet med nutidens laserteknologi," siger dr. Holger Klein. Nicolas Volet fortsætter:

"Opdagelsen er særdeles opmuntrende, da den forventes at kunne vende en kendt begrænsning ved halvlederlasere til en mulighed for faktisk at øge transportkapaciteten ved optiske netværk og forenkle deres anvendelse. Vores forskningsgruppe kommer til at arbejde tæt sammen med OESA's Photonic Integrated Circuit designteam i Santa Barbara, som er ledet af dr. Klein, for at undersøge og yderligere forbedre denne nye og banebrydende teknologi".

Hvis det går, som forskerne håber, vil projektet afstedkomme en laserteknologi, der har potentiale til at forenkle moderne kommunikationsteknologi og gøre den langt mindre, billigere og meget mere energieffektiv - en teknologi, der kan få afgørende betydning, da lasere er grundlæggende for al moderne kommunikation og instrumentering:

"Vi er glade for at samarbejde med Nicolas Volet og AU om dette betydningsfulde arbejde, der kan føre til et gennembrud i kohærent optisk kommunikation for den kommende generation af optiske netværk," fastslår dr. Holger Klein.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik