Teknovation Logo
robot

 
  • Forskningsmiljøet ved AAU´s Institut for Materialer & Produktion indgår i arbejdet i REKON-projektet.

14. september 2020, kl. 13:56 

REKON-projektet skal styrke konkurrenceevnen

Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Jönköping University og Teknologisk Institut skal i projektet REKON undersøge, hvordan danske og svenske virksomheder kan effektivisere produktionen gennem hurtig omstilling med rekonfigurerbare løsninger og nem implementering. Blandt deltagerne er danske Vestas.


Forskning inden for implementering af omkostningsreducerende løsninger i industrivirksomheder for at opnå øget konkurrencefordel er langt fra ny, men udviklingen af nye metoder, og hvordan de bliver anvendt i praksis, har ofte været koblet fra hinanden.

Det betyder, at virksomheder går glip af et stort konkurrencemæssigt potentiale, hvis ikke de kan udbyde en mere effektiv og varierende produktion end konkurrenterne, lyder det fra de danske og svenske videninstitutioner, der deltager i projektet REKON. 

Som leder for projektet, der er støttet af Industriens Fond, står forskere fra Aalborg Universitet, AAU, De skal nærmere bestemt stå i spidsen for at udvikle en metode og værktøj til at gøre virksomheder rekonfigurerbare og sikre dem bedre muligheder for hurtigere omstilling af deres produktion gennem modulære løsninger.

Målet er at gøre virksomhederne mere omstillingsparate i forhold til usikkerhed på markeder, kunders efterspørgsel og få kortere produktionscyklusser.

Blandt andet vil der blive udviklet en metode og et sæt værktøjer, der skal bidrage til at reducere time-to-market, udstyrsinvesteringer, udviklingstid og omkostninger samt øge genbrug og udnyttelsesgrad. Ny viden om løsninger kan nemlig hjælpe til at reducere virksomhedernes produktlivscyklusser, sikre stigende varians i produkter, og fleksibilitet i virksomheders kapacitet, påpeges det.

Dertil vil virksomhederne blive i stand til at udvikle platformbaserede og rekonfigurerbare produktionssystemer, så de mere effektiv kan omstille produktion efter behov. Deltagende virksomheder forventes at kunne reducere udstyrsinvesteringer med op til 40 procent og nedbringe kapacitetsomkostninger med op til 50 procent, fremhæves det.

Vice President, Head of Product Lifecycle Management Brian Lindegaard Jensen, Vestas, som er en af pilotvirksomhederne i projektet, ser spændende muligheder:

"I Vestas oplever vi i højere grad et behov for at kunne levere øget produktvarians til markedet som følge af høj diversitet i krav fra kunderne. Modulopbygget og platforms-baseret produktion er her nøglen til at opnå både kosteffektivitet og omstillingsparathed ved hjælp af øget genbrugelighed, mindre omstillingstid, og mindre udviklingsomkostninger," siger han, og fortsætter:

"For at realisere disse potentialer i nærmeste fremtid, er det nødvendigt at vi øger vores kompetencer indenfor rekonfigurerbar produktion og bliver i stand til at udvikle modulært og platforms-baseret udstyr, metoder, processer og systemer. Det er et fokusområde for os og projektet ”REKON” kan understøtte os i vores udvikling i samarbejde med AAU og Teknologisk Institut," fastslår Brian Lindegaard Jensen.

Ud over partnerskabet med AAU tæller samarbejdspartnerne altså også Teknologisk Institut såvel som Syddansk Universitet, Jönköping University, Nordic Executive Modularisation Network og en række pilotvirksomheder, som oplever stort behov for at øge kompetencer inden for rekonfigurerbar produktion.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik