Teknovation Logo
robot

 
  • Danske forskere, med DTU i spidsen, har kastet sig ind i udviklingen af fremtidens batteri, noterer uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

31. juli 2020, kl. 15:38 

DTU-forskningsprojekt vil udvikle fremtidens batteri

Billige og bæredygtige batterier, lyder en overskrift for et aktuelt forskningsprojekt ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU. Forskningsprojektet er et af de projekter, der har fået penge fra EU's forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020.


DTU-forskere står aktuelt bag et projekt, der skal arbejde med at udvikle metoder til at opfinde fremtidens bæredygtige ultraperforming-batterier, oplyser Uddannelses- & Forskningsminiteriet, i forbindelse med en opgørelse af den danske andel af projekter i EU's forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020.

Visionen i projektet er at kunne skabe bæredygtige batterier, der dels kan lagre energi ekstremt effektivt, dels kan produceres til lave omkostninger på en tiendedel af tiden. Det kræver fundamentalt ændrede metoder og materialer og en udvikling i et hidtil uset tempo, så fremtidens batterier kan lagre strøm fra eksempelvis sol og vind mere effektivt og billigt, anføres det videre. 

De bæredygtige batterier vil både kunne lagre vedvarende energi fra eksempelvis vindmøller og benyttes til transport i for eksempel el-biler. Begge dele er afgørende brikker i den grønne omstilling, hvor der mangler bedre og mere bæredygtige løsninger, fremhæver uddannelses- og forskningsministeriet.

Forskerne vil ved hjælp af kunstig intelligens, AI, integrere storskala-computersimuleringer og eksperimenter med avanceret robotteknologi til at sætte turbo på opdagelse og optimering af yderligere batterimaterialer.

Budgettet i projektet BIG-MAP er på 150 millioner kroner over de næste tre år, heraf går 20 millioner til DTU og 3 millioner til IT-Universitet. Projektet involverer 34 akademiske og industrielle partnere fra 15 lande og placerer DTU for enden af bordet i EU's hidtil dyreste forskningsprojekt inden for udvikling af bæredygtige ultraperforming batterier.

"Jeg er stolt af, at Danmark viser sig som en af verdens førende inden for udviklingen af nye teknologier til bæredygtige løsninger. EU-samarbejdet giver os gode muligheder for at skabe løsninger i fællesskab, så de bedste hjerner kan opnå endnu større resultater på tværs af landegrænser. Projektet på DTU er endnu et eksempel på, hvordan forskningen er primus motor, når vi skal i mål med den grønne omstilling. Her arbejder man på at skabe et batteri, der kan lagre strøm fra sol og vind effektivt og billigt. Det kan være en del af løsningen på at udnytte naturens egne ressourcer til at forbedre vores klima. Så godt gået til DTU og alle de mange andre, der deltager i Horizon-projekter i denne omgang," fastslår uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

Mest læste

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik