Teknovation Logo
robot

 
  • ESS bliver en forskningsfacilitet baseret på verdens mest kraftfulde neutronkilde. Den bliver bygget i Lund i Sverige og er tilknyttet et datacenter i København, ESS Data Management & Software Center. (Illustration: ESS)

24. juni 2020, kl. 14:44 

ESS-strategi skal sikre gevinst af investeringen

En uafhængig rådgivningsgruppe har aktuelt udarbejdet en dansk ESS-strategi, så Danmark kan have størst muligt udbytte af investeringerne i ESS, når den står færdigt i 2025.


European Spallation Source, ESS, i Lund i Sverige bliver verdens mest avancerede facilitet inden for neutronforskning. Den geografiske placering af ESS - kun 60 kilometer fra den danske grænse - og et tilhørende datacenter, med hovedsæde i København, giver store fordele for Danmark, fremhæver de involverede danske partnere og forskningsmiljøer.

Den danske ESS-strategi skal først og fremmest være med til at sikre, at der bliver etableret førende forskningsmiljøer, som kan udnytte de muligheder, som ESS skaber. Derudover skal placeringen af ESS og de danske forskeres adgang til faciliteten danne grundlag for banebrydende innovation – blandt andet inden for grøn omstilling.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


ESS-strategien samler alle danske aktører, så de med en fælles indsats kan udnytte de mange muligheder, som ESS-faciliteten giver. Både universiteter, erhvervsliv og offentlige myndigheder bakker op om ESS-strategiens vision og vil arbejde sammen om at indfri målene.

Rådgivningsgruppen bag den nye ESS-strategi foreslår konkret 16 nye initiativer, som skal være med til at realisere strategien. Det er blandt andet:

Etablering af yderligere fyrtårnsmiljøer for at styrke kapacitetsopbygning på neutronområdet. En fælles industriportal, som skaber samarbejde og erfaringsudveksling mellem virksomheder, universiteter og de Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter, GTS’er. Endeligt skal materialeforskningens potentiale i forhold til den grønne omstilling i fokus.

Den samlede konstruktionspris for ESS er cirka 15 milliarder kroner (2013-priser), heraf skal Danmark bidrage med cirka 2 milliarder (2013-priser). Udgiften til  datacentret i København, ESS Data Management & Software Center, er en del af ESS’ samlede konstruktionsbudget.

Faciliteten vil åbne for den ordinære drift i 2026 og kan tage imod mellem 2.000 og 4.000 forskere årligt.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

Mest læste

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media