Teknovation Logo
robot

 
  • Hans Følsgaard vil gerne bistå kunderne, hvis firmaets kollaborative Mitsubishi-robotter skal samarbejde med mennesker.

7. februar 2019, kl. 14:16 

Hurtig implementering af robotter

Hans Følsgaard A/S-agenturet, Mitsubishi, opgraderer nu deres MELFA FR-robotserie med kunstig intelligens, AI, i robottens controller. Det giver en hurtigere implementering af robotopgaver, blandt andet fordi en række sikkerhedsfunktioner varetages af controlleren selv, fremhæver producenten.


En hindring for at bringe robotter i et tættere samarbejde med menneskelige kolleger til eksempelvis montage- eller boxbuild-opgaver har været spørgsmålet om sikkerhed.

Hvor fysisk kontakt mellem robotter og menneskelige kolleger hidtil har været et absolut no-go i industrien, så går tendensen nu i retning af et samarbejde mellem mennesker og de kollaborative robotter - de såkalde cobots. Det kræver dog, at en lang række sikkerhedsfunktioner skal være på plads, så sikkerheden fortsat er i top – selv når robotten er sluppet ud af buret, fastslår Carsten Olesen, HF Automation.

Automation-divisionen har agenturet for japanske Mitsubishi, som gennem en opgradering af deres MELFA FR-serie af industrirobotter har fundet en effektiv løsning på netop denne udfordring. Ved at bringe AI – kunstig intelligens - ind i robottens programmering ”lærer” robotten lynhurtigt, hvordan den skal agere i forhold til uventede events i rutinerne.

Udviklingen af MELFA FR-robotprogrammet trækker derfor en række sikkerhedsfunktioner ind i robottens controller. Det betyder, at funktioner som Safe Limited Speed,  SLS,  Safely Limited Position, SLP, og Safe Torque Off, STO, er inkluderet i controlleren, og derved elimineres risici for skader ved kontakt eller berøring med mennesker – eller genstande – i produktionsmiljøet.

Sikkerhedsgrænserne og stop afhænger i høj grad af det værktøj, robotten betjener, og den kunstige intelligens medvirker til et meget enkelt set-up af robotterne i forhold til værktøj og opgaver.

Operatører kan før ibrugtagning af MELFA FR-robotterne udføre opsætning og programmering gennem et intuitivt 3D Cad simulerings-interface, der er en del af Mitsubishi Electrics RT Toolbox3-programmeringsmiljø. Sikkerhedsfunktionerne påvirker dog ikke robotternes ydelse eller præcision på nogen negativ måde. MELFA FR-serien har fortsat en placement-præcision ned til +/-0,01 millimeter, en rækkevidde på 1.504 millimeter og en lastkapacitet på mellem 2 og 20 kilogram.

Brugen af stadigt mere intelligente controllere giver også en række brugertekniske fordele i forhold til integrationen af robotterne i det typisk hierarki i industrielle miljøer. Mitsubishi understøtter en række standarder lige fra Profinet til det åbne CC-Link IE Field Gbit Ethernet (og –Basic) miljø, ligesom MELFA FR-serien er kompatibel med CR800-controllerne og MELSEC iQ-R. Det letter alt sammen implementeringen af de intelligente og kollaborative robotløsninger i industrimiljøet, fremhæver Carsten Olesen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik