Teknovation Logo
robot

 
  • Det skal nu undersøges, om Svanemølleværkets bygninger i Nordhavn vil kunne danne rammen om Danmarks tekniske historie, og fremadrettet rumme Danmarks Tekniske Museum.(Foto: Ole Malling)

3. januar 2019, kl. 10:48 

Svanemølleværket undersøges som ramme for Tekniske Museum

Danmarks Tekniske Museum har fået mulighed for at undersøge om det i fremtiden kan ligge i Svanemølleværkets bygninger i Nordhavn i København. Idéen har opbakning fra Danmarks Tekniske Museum såvel som Dansk Industri og Håndværkerforeningen København.


I dag ligger Danmarks Tekniske Museum i udkanten af Helsingør, men i fremtiden kan museet måske åbne dørene for langt flere mennesker, hvis de tilbundsgående undersøgelser viser, at det er muligt at flytte museet til Svanemølleværket. Formanden for Danmarks Tekniske Museum, Jørgen Lindegaard siger i forbindelse med den aktuelle udmelding om en undersøgelse af mulighederne:

”Vi har været utroligt glade for at ligge i Helsingør, men muligheden for at rykke ind i de unikke rammer i Svanemølleværket, der i sig selv er en historisk industribygning, er en så god mulighed, at vi er nødt til at lave en tilbundsgående undersøgelse for at se, om det kan lade sig gøre. Det kan åbne muligheden for at museet levende kan præsentere én sammenhængende historie om teknologi, industri og videnskab som grundlaget for det moderne højteknologiske samfund. Vores mål er at skabe et fantastisk teknisk museum i enestående fysiske rammer, der på linje med de bedste internationale tekniske museer fortæller de mange historier fra danske opfindere, håndværk og industri”.

Der er også opbakning fra Københavns overborgmester Frank Jensen, der er begejstret for udsigterne til at kunne rykke en så stor kulturhistorisk attraktion til København, og dermed tilføre byen, og ikke mindst området omkring Nordhavn, yderligere et kulturelt tilbud, så unge og gamle københavnere og turister får adgang at "gå i fodsporene på H.C. Ørsted, Niels Bohr og de mange andre internationalt berømte videnskabsmænd, som Danmark kan være stolte over,” som overborgmesteren udtrykker det.

Dansk Industri har været med i arbejdet for at kunne få undersøgt mulighederne for at få Danmarks Tekniske Museum til Svanemølleværket. Den tidligere administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad, er udpeget som formand for den erhvervsdrivende fond, som er blevet stiftet i denne forbindelse:

"Danmark er ét af verdens mest avancerede og moderne produktionssamfund, og det er fundamentet for det velstående samfund, vi har i dag. Derfor er det vigtigt at kende vores industrihistorie. Den vil vi gerne kunne vise frem i de bedst mulige rammer for både danskere og udenlandske turister, og her er Svanemølleværket en oplagt og spændende mulighed," siger Karsten Dybvad.

Og fra DI´s direktion er der også fortsat opbakning, og COO Thomas Bustrup vuderer, at  et levende teknisk museum i Svanemølleværket kan være med til at inspirere endnu flere børn og unge til at interesse sig for teknik og naturvidenskab – det gælder både dygtige faglærte og kandidater.gå den vej, siger Thomas Bustrup.

Det er udviklingsselskabet By & Havn, som ejer grunden, hvor Svanemølleværket ligger. Ørsted er indstillet på at forlade værket før tid i 2023. Parterne er derfor blevet enige om, at værket overdrages til By & Havn i 2023. I den mellemliggende periode vil det blive grundigt undersøgt, om Svanemølleværket er velegnet til at rumme Danmarks Tekniske Museum.

Danmarks Tekniske Museum vil først kunne flytte til Svanemølleværket efter 2023, hvor Ørsted har forladt værket. I mellemtiden vil blive etableret en varmeproduktionskapacitet som erstatning for den hidtidige produktion på Svanemølleværket.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik