Teknovation Logo
robot

 
  • Der var omkring 100 deltagere, da der 5. december blev holdt konference om kunstig intelligens hos Omron i Malmø.

7. december 2018, kl. 09:26 

Kunstig intelligens finpudset i Malmø

I omegnen af 100 branchefolk var onsdag samlet i Malmø til en konference om kunstig intelligens i industrien. Konferencen understregede, at teknologierne er til stede – det er forretningsplanerne, der skal finpudses, fremhæver Omron, der stod for konferencen.


Kunstig intelligens – også kaldet AI, Artificial Intelligence – er en flere årtier gammel forskningsdisciplin, som takket være den teknologiske udvikling og et øget data-fokus nu er godt på vej til at blive en af den fjerde industrielle revolutions mest løfterige teknologier.

I den brede offentlighed forbindes AI måske mest med selvkørende biler og skak-computere, men Omron-konferencen 5. december understregede, at AI og beslægtede begreber som maskinlæring og avanceret dataanalyse også er ved at finde rodfæste i industrien.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Tag den globale kuglelejeproducent SKF, der er anerkendt som en af industriens AI-pionerer, og som er i gang med at ensrette samtlige produktionsdata fra samtlige sine fabrikker for bedre at kunne høste gevinsterne ved dataopsamling og –analyse. Et af SKF’s første AI-projekter består således i at udvikle en maskinlæringsmodel, der kan kende forskel på brændemærker og oliepletter på kuglelejerne og derigennem højne kvaliteten af produktet.

Eller tag Novo Nordisk, der stadig er i gang med de indledende AI-øvelser. Men som er på vej med sin første deciderede AI-model, der ud fra en række forskellige parametre kan fortælle operatøren af en bestemt produktionslinje, hvor meget det bør være muligt at producere den pågældende dag.

Løsningerne er der med andre ord. Det er Omrons nyligt lancerede controller med indbygget kunstig intelligens – den første af sin art i verden – et eksempel på. Men konferencens forskellige oplæg viste også, at det som produktionsvirksomhed er vigtigt at begynde med et hvorfor.

”AI har brug for en businesscase,” som Kasper Malthe Larsen, chief technology architect i Novo Nordisk globale it-afdeling, udtrykte det fra scenen.

”Det helt grundlæggende spørgsmål, man bør stille sig selv, er: Hvilke informationer kan signikant forbedre mine processer?” supplerede Finn Hunneche, stifter af virksomheden Emendo, der blandt andet har udviklet dataopsamlingsenheden Blackbird.

Som med mange andre hypede begreber lider AI også under begrebsforvirring. For hvad er kunstig intelligens egentlig? Hvornår er en maskine intelligent? Og hvor går sondringen mellem avanceret dataanalyse og AI?

Alt sammen mere eller mindre akademiske sondringer, der langsomt vil erodere væk i takt med, at vi får udviklet mere komplette AI-løsninger til industrien, lød det fra en af konferencens hovedtalere, den danske AI-ekspert Thomas Terney.

”Vi kalder det heller ikke intelligente biler, men selvkørende biler. Ligesom vi heller ikke kalder det et intelligent e-mail-filter, men et spamfilter. Når først noget fungerer, holder vi op med at kalde det kunstig intelligens.”

I stedet vil Thomas Terney – der har en ph.d. i kunstig intelligens og er manden bag den første bog på dansk om kunstig intelligens – hellere fokusere på de muligheder, som AI giver fremstillingsindustrien.

”Vi mennesker er virkelig dårlige til tal. Det er derfor, vi altid visualiserer ting. Her har vi en fremadstormende teknologi, som er virkelig, virkelig god til at deciffrere datasæt og tal. Men vi bruger for meget tid på at diskutere, om det er kunstig intelligens eller ej.”


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik