Teknovation Logo
robot

 
  • Danmarks største radiodøde rum i DTU-ESA Spherical Near-Field Antenna Test Facility under forberedelse til måling af satellit-antenne. De pyramide-formede absorbenter hindrer uønskede refleksioner fra omgivelserne og sikrer dermed de samme betingelser som i verdensrummet. (Foto: Torben Nielsen)

6. december 2018, kl. 14:11 

Større højpræcisions DTU-målecenter

Elektromagnetisk Test Center hedder et kommende center ved DTU, der vil styrke universitetets allerede førende position som internationalt inden for forskning og test af elektromagnetiske systemer såsom satellit-antenner med mere.


DTU har opbygget en unik position inden for elektromagnetiske systemer, herunder mikrobølgeteknologi til trådløs kommunikation og telemåling, som blandt andet anvendes i mobiler, radar, satellitter, medicinsk udstyr, sikkerhedssystemer og meget mere. Det skyldes en speciel testmetode, der er er udviklet på DTU, og som sikrer en meget høj nøjagtighed af målingerne. Den høje nøjagtighed er blandt andet altafgørende for den europæiske rumfartsorganisation ESA, der bruger DTU’s nuværende radiodøde laboratorium til test af satellit-antenner.

Nu har universitetet besluttet at udvide de eksisterende testfaciliteter væsentligt. Det sker med opførsel af en helt ny centerbygning, der kommer til at rumme både flere nye radiodøde laboratorier og undervisningslokaler. Det nye center betyder, at DTU fremover vil kunne foretage flere typer målinger af antenner og kredsløb i hele mikrobølgefrekvensområdet, fra 300 MHz til 300 GHz, hvilket er unikt i international sammenhæng. 

DTU Elektromagnetisk Test Center vil gøre universitetet i stand til at udbygge de nuværende højpræcisions målinger af antenner til blandt andet ESA’s satellitter, samtidig med at man får mulighed for avancerede målinger af andre mikrobølgeteknologier, for eksempel til brug i 5G-mobiltelefoner, trådløse netværk eller radarer til biler, siger professor Olav Breinbjerg, DTU Elektro, der komme til at stå i spidsen for centret.

Olav Breinbjerg understreger, at det nye center ikke blot vil styrke DTU’s forskning, men også give mange flere studerende adgang til de radiodøde laboratorier, ligesom det vil åbne op for et øget samarbejde med virksomheder.

I dag får DTU henvendelser fra virksomheder både i Danmark og udlandet, som man desværre ofte er nødt til at afvise, da de nuværende testfacilitet kan være fuldt booket flere måneder frem i tiden. Med de kommende radiodøde laboratorier vil man langt bedre kunne indgå i denne type samarbejder, som også vil kunne gennemføres langt hurtigere end i den nuværende test facilitet. Her taler man minutter i stedet for timer, fastslår Olav Breinbjerg.

DTU’s ekspertise inden for test af elektromagnetiske systemer er unik og grundlaget for det tætte samarbejde med ESA. DTU’s status som referencelaboratorium for rumfartsorganisationen fortsætter. Denne status betyder, at virksomheder, der leverer antenner til ESA’s satellitter skal have foretaget kritiske test i DTU’s facilitet. I de kommende år er det således satellitterne til ESA’s nye meteorologiske satellitter, MetOp Second Generation, der bliver testet i Lyngby.

Opførslen af DTU’s Elektromagnetisk Test Center begynder i 2020 og vil stå færdig i 2022. Bygningen kommer til at rumme i alt 4 nye laboratorier, 3 radiodøde laboratorier til forskellige typer af antennemålinger samt et skærmet rum til målinger af millimeterbølge komponenter og kredsløb. Derudover kommer bygningen til at rumme et stort undervisningslaboratorium og studiemiljø til de studerendes gruppearbejde, opgaveløsning med mere. Den nye bygning bliver med en gang forbundet til den eksisterende DTU-ESA Spherical Near-Field Antenna Test Facility, hvor ankomstområdet for alle antenner og kredsløb vil være placeret.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik