Teknovation Logo
robot

 
  • ”For at understøtte industrien yderligere har vi i år også lanceret Danmarks første studielinje inden for solenergi under vores kandidatretning Bæredygtig Energi. Det skal sikre højt kvalificeret arbejdskraft til solenergisektoren, som i stigende grad efterspørger ingeniører med kompetencer inden for området. Med den nye solcellepark på DTU Risø Campus er vores muligheder for at forske og skabe ny viden til branchen kun blevet endnu bedre, da vi nu har den nyeste teknologi til rådighed,” udtaler rektor på DTU, Anders Bjarklev. På billedet (Figur Fotonik): Tracker-systemer, der følger solen, kombineret med reflektorer, som sikrer genskin, skal øge solcellernes energihøst.

17. oktober 2018, kl. 14:06 

DTU vil i front på solenergi

Der er en stigende efterspørgsel på forskning og rådgivning inden for solenergiområdet, derfor har DTU oprettet enheden SOLAR DTU, så virksomheder og myndigheder får en samlet indgang til DTU, når det handler om solenergi. Aktuelt skal DTU-forskerne til at undersøge mulighederne med en potentielt revolutionerende teknologi i form af bifacielle solceller.


Sidste år søsatte DTU en øget satsning på solenergiområdet med koordinationsenheden DTU Solar, så virksomheder og myndigheder får en samlet indgang til DTU. Nu venter et større projekt, hvor DTU-forskere skal teste en ny type solcelleteknologi.

Resultaterne ventes at kunne medvirke til, at Danmark kommer i front i solbranchen, fremhæver universitetet.

Det er den danske energivirksomhed European Energy har netop etableret et testcenter på DTU Risø Campus. Her skal DTU-forskerne nu i gang med at studere, hvordan man skaber optimale rammer for såkaldt bifacielle solceller, der i modsætning til de traditionelle mono-facielle høster solenergi fra to sider.

”Bifacielle solceller er en teknologi, der i solbranchen opfattes som lovende til at opnå større effekt for de samme installationsomkostninger, hvilket vil kunne være med til at gøre solenergi mere konkurrencedygtig,” udtaler forsker og projektleder Peter Poulsen fra DTU Fotonik, ifølge universitetet, der har været med lige fra starten, da European Energy foreslog et samarbejde.

Med den bifacielle teknologi høster solcellern energi fra begge sider, og så er de installeret i tracker-systemer, der gør at solcellen følger solen hele dagen. Tracker-systemerne giver således mulighed for at høste endnu mere energi, og samtidig sørge for en jævn energiproduktion, påpeges det.

”Vi studerer og indsamler data i forhold til, hvordan hele systemet skal designes for at øge energihøsten mest muligt, gerne helt op til 30 til 50 procent sammenlignet med traditionelle solceller.”

Erfaringerne og målingerne fra testanlægget skal også bruges til at udvikle et energiforudsigelsesværktøj, som kan beregne energiproduktionen på bifacielle solcellemoduler på trackere i hele verden under forskellige vejrforhold og solpositioner.

Endelige findes der ikke lignende bifacielle solcelleparker med tracker-teknologi i Europa. Derfor har parken mulighed for at blive et flagskib for Danmark, konstaterer senior projektingeniør i European Energy, Jan Vedde.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik