Teknovation Logo
robot

 
  • ”Målet er at kunne bidrage med nye løsninger, der kan erstatte de nuværende processer i takt med, at elektrificeringen udbredes. Samtidig vil vi også se på, om de eksisterende processer kan optimeres ved at stille spørgsmål til den måde, energi i dag anvendes til at fremstille virksomhedens produkt,” udtaler forsker på DTU Mekanik, Fabian Bühler, ifølge DTU. På billedet ekstrudering af aluemner hos projektdeltageren Hydro. FOTO: Hydro.

17. september 2018, kl. 14:03 

Flere processer skal elektrificeres

Som et forarbejde til en national strategi på området er forskere ved DTU gået i gang med dét, de betegner som et ambitiøst projekt, med henblik på at finde eldrevne løsninger til erstatning for fossile brændstoffer ikke mindst i varmebehandlingsprocesser i industrien.


De danske industrivirksomheder står for en femtedel af Danmarks samlede energiforbrug, hvoraf en del er baseret på forbrug af fossile brændstoffer. Men det danske energisystem bliver i stigende grad baseret på el fra vedvarende energikilder som vind og sol, og vil om et par årtier være næsten helt elektrificeret, konstaterer DTU.

Af den grund er der aktuelt stor interesse for at finde løsninger, der kan bidrage med at omstille industriens forbrug helt til el. Det gælder også på områder, hvor det ikke umiddelbart er så enkelt, påpeger forskere fra universitet.

Forskerne har derfor startet et tæt samarbejde med nogle af de virksomheder, der har behov for nye løsninger, hvis de skal omlægge deres produktion til eldrevne processer, og blandt deltagerne er De Forenede Dampvaskerier (DFD), Danish Crown, Hydro Precision Tubing Tønder og SAN Electro Heat.

Ønsket med det ambitiøse projekt er over de kommende at kortlægge energiforbruget i de deltagende virksomheders nuværende processer og efterfølgende undersøge, om det kan omlægges ved hjælp af varmepumper, elvarme eller en kombination af disse.

Der vil både blive udviklet løsninger til erstatning af de nuværende, samt blive tænkt i nye integrerede produktionsprocesser, hvor eksempelvis overskudsvarme udnyttes, påpeges det.

”Projektet er spændende for os af flere grunde. Omkostningerne til energi udgør en relativ stor udgiftspost for vores virksomhed, så vi er altid på udkig efter at kunne optimere på den front. Derudover er vi meget optaget af, hvordan grøn energi kan udgøre en stadig større del af vores samlede energiforsyning,” udtaler Christian Lind-Holm Kuhnt, afdelingschef i DFD, til DTU, og fortsætter:

”Vi stiller vores produktion og energiforbrug til rådighed for forskningen i dette projekt og håber til gengæld at få en større viden om, hvad der teknisk kan lade sig gøre, når vi i fremtiden skal gennemføre en større elektrificering af vores vaskeri. Derudover forventer vi at få et nyt netværk, både på universitet og blandt de øvrige deltagende virksomheder, som vi løbende kan udveksle erfaringer om bæredygtig energi med."

Projektet er støttet af Elforsk, Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram, og det er, ifølge DTU, tænkt, at projektet skal skabe grundlaget for en kommende national strategi for elektrificeringen af danske virksomheder.  


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik