Teknovation Logo
robot

 
  • Slidstærke (dobbelt-)tandhjuludformet online på sekunder med Igus´ tandhjulskonfigurator. (Kilde: Igus GmbH)

Teknovation nr. 10/2018

Slidstærke tandhjulskonfigurationer

Dobbelt-tandhjul er en vigtig del af flere konstruktørers hverdag. Plastkomponenterne anvendes altid, når for eksempel kraft, drejningsmoment eller hastighed i gear skal ændres over mere end ét trin. Igus tilbyder hertil en tandhjulskonfigurator til 3D-printservice.


Lydsvage og udholdende tandhjul udfører kun deres opgave, hvis tændernes geometri er optimal - her har den såkaldte evolvente-fortænding vist sit værd, fremhæver Igus GmbH. 

Da denne form for tandhjulsudveksling er geometrisk kompliceret og tidskrævende ved fremstilling uden værktøj, og selv små unøjagtigheder øger slidtagen og støjen, er løsningen tandhjulskonfiguratoren fra Igus. Med onlineværktøjet kan dobbelt tandhjul nu designes automatisk på få sekunder og derefter bestilles direkte.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Online-konfiguratoren gør det muligt at designe et enkelt tandhjul eller et dobbelt tandhjul. Konstruktøren skal blot vælge det passende tandhjulsmodul og indstille antallet af tænder samt momentoverførslen - for eksempel ét fladt hul, et firkantet hul eller hul med not. Konfiguratoren bruger automatisk disse data til at udforme 3D-modellen af dobbelt tandhjulet med optimalt modelleret evolvente-fortænding, som garanterer en støjsvag og langvarig drift. Helt uden kompliceret manuelt arbejde med stor risiko for fejl eller et eksternt Cad-program. Næste trin: 3D-modellen går til 3D-print.

Lige så tidsbesparende som online-konfigureringen af tandhjulet er 3D-print af specialdelen. Allerede i løbet af tre til fem dage modtager kunden sit tandhjul fra Igus´ 3D-printer, der producerer op til 3.000 tandhjul om dagen ved at fusionere Iglidur I6 SLS-pulvermaterialet, specielt udviklet til tandhjul, med en laser.

Bearbejdningen af specialtandhjul tager ofte flere uger. Fremstillingen af små tandhjul er også mere økonomisk ved 3D-print. Tandhjul med en diameter på 12 millimeter og en dybde på 16 millimeter koster 1,7 euro pr. enhed (ved samtidig køb af 100 enheder) hos Igus

Tandhjulene fra 3D-printeren er robuste og slidstærke - takket være det smøre- og vedligeholdesfri materiale Iglidur I6, som er specielt udviklet til tandhjul. En test i Igus' laboratorie har dokumenteret, at et tandhjul fremstillet af Iglidur I6 ikke har noget målbart slid efter en millioner cyklusser ved et drejningsmoment på 5 Newtonmeter og en hastighed på 12 omdrejninger/minuttet.

Flere informationer: her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik