Teknovation Logo
robot

 
  • I sin ph.d. har Jesper Liniger lavet flere forskellige algoritmer, der forudsiger potentielle fejl i vindmøller, inden de opstår. Alle algoritmerne kan spare vindmølleejerne for både penge og bekymringer, fremhæver AAU.

17. maj 2018, kl. 10:16 

Algoritmer kan spare vindmølleejere for millioner

Forsker ved Aalborg Universitet Esbjerg, Jesper Liniger, har udviklet en række algoritmer, der kan hjælpe vindmølleejere med at finde fejl i vindmøller, inden konsekvenserne bliver problematiske, fremhæver AAU.


Det koster en mindre formue at foretage vedligeholdelse af offshorevindmøller i form af inspektioner og reparationer samt tiltag under vindmøllernes nedetid, når vingerne ikke laver strøm.

Ifølge Aalborg Universitet, AAU, så kunne forsker, Jesper Liniger, ved sit netop overståede ph.d.-forsvar på Aalborg Universitet Esbjerg lancere en spændende måde at møde denne problematik. Han har nemlig udviklet flere matematiske algoritmer, der kan finde fejl i vindmøller, inden de opstår. Dermed vurderes det, at algoritmerne kan spare vindmølleejere for millioner i både service og stillestående vindmøller.

Ifølge universitetet, så var det da også begejstrede repræsentanter fra både Vestas og Ørsted, der var personligt til stede ved ph.d.-forsvaret.

"For vindmølleejerne betyder det for det første, at de kan spare penge ved ikke at inspicere deres vindmøller så ofte, som de er nødsaget til i dag. For det andet kan de eliminere en stor del af nedetiden ved reparationer og få op til én procent mere energi ud af en mølle i dens levetid," siger Jesper Liniger.

Dagens vindmøller er opbygget af flere forskellige systemer, der eksempelvis får vingerne til at dreje rundt eller opsamler energi. Desuden har møllerne systemer til at sikre, at hele møllen ikke kommer ud af kontrol og river sig selv i stykker, når vinden er ekstra kraftig. Netop det system (pitch-systemet) er årsag til gennemsnitligt 20 procent af alle vindmøllers nedetid.

Forenklet er pitch-systemet et hydraulisk system, der kan opbygge et højt tryk, som kan bruges til at standse vindmøllen i et nødstilfælde, selv hvis vindmøllen ikke har strøm. Systemet er dog ikke ufejlbarligt og kræver hyppige inspektioner for at sikre, at der er gas nok i systemet til at skabe det fornødne tryk. Derfor skal vindmølleejerne til offshore vindmøller ofte sende en båd ud for blandt andet at inspicere vindmøllernes gastryk, og det er en omkostning i millionklassen over en vindmølles levetid.

Men en del af den omkostning kan Jesper Liniger spare vindmølleejerne for:.

"En af de mest kritiske fejl i pitch-systemet er, når gassen siver ud af akkumulatoren, der opsamler energi. Sker det, virker nødbremsen ikke. Den algoritme, som jeg har udviklet til pitch-systemet, kan dog beregne, hvornår akkumulatoren løber tør for gas, og det er tid til en genopfyldning. Så behøver man ikke at undersøge det i selve vindmøllen, men man kan gøre det på afstand," siger Jesper Liniger.r

Nærmere forklaret kan en algoritmerne gennem målinger af variationer i akkumulatorens olietryk beregne gastrykket, og det kan den gøre uden behov for at sende en dyr båd ud til vindmøllerne. Vindmølleejerne skal stadig sende både ud til vindmøllerne, når gassen skal genopfyldes, men der kan gå længere tid mellem inspektioner, da de nu ved, om der er gas nok i systemet eller ej. De kan med andre ord trække tiden lidt længere.

Endvider kræver algoritmen ikke, at der skal installeres nyt måleudstyr på vindmøllerne, og af den grund kan det også anvendes på de vindmøller, som allerede står ude i havet.

"Har man en vindmøllepark, koster det hurtigt en million at sende en båd ud for at inspicere vindmøllerne, og kan man spare en båd i ny og næ, er det alt andet lige godt for bundlinjen," konstaterer AAU-forskeren.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik