Teknovation Logo
robot

 
  • Amerikanske Teradyne, som i forvejen også tæller danske Universal Robots, køber sig nu ind i danske MiR, der tilføres en ejer, som allerede er kendt for at investere i dansk jobvækst, ambitiøs produktudvikling og solid eksport.

25. april 2018, kl. 13:17 

MiR solgt for 1,7 milliarder

Ejerne af Mobile Industrial Robots, MiR, i Odense styrker sine udviklingsmuskler og fremtidssikrer sin globale førerposition. Teradyne betaler op mod 1,7 milliarder kroner for kunne indlemme MiR i sin globale koncern, som i forvejen også tæller danske Universal Robots.


Det er kun godt tre år siden, at MiR leverede sin første mobile robot, MiR100. Den kører stadig rundt på en dansk fabrik. Robotterne har forlængst bevist deres værd, og tusinder kører nu rundt i den globale industri og automatiserer intern transport.

Således har MiR har skabt et marked, og producenten leverede i 2017 robotter for 77,5 millioner kroner. 

”Det er en stor dag for os: MiR og Teradyne er et perfekt match. Dette opkøb vil gavne både vores slutkunder, vores distributører og vores medarbejdere. Teradyne repræsenterer ingeniørkunst i verdensklasse, har en helstøbt global supportorganisation og en veldokumenteret evne til at skabe vækst. Sammen kan vi fremtidssikre og videreudvikle MiR, så vi kan bibeholde vores unikke position på markedet. Der investeres generelt meget store beløb i produktudvikling inden for vores segment i disse år,” siger MiR-CEO Thomas Visti.

”MiR er klart den førende producent på sit felt både teknologisk og salgsmæssigt på markedet for selvkørende mobile robotter, og vi er derfor glade for at kunne gøre virksomheden til en del af Teradyne," siger Mark Jagiela, der er CEO i Teradyne.

Den børsnoterede ejer af MiR har eksisteret i mere end 58 år og er den førende leverandør af automatiseret testudstyr. I 2017 havde Teradyne, der har hovedkontor i Boston, USA, en omsætning svarende til 12,87 milliarder kroner, og koncernen beskæftiger globalt omtrent 4.500 medarbejdere.

"Opkøbet af MiR er helt i tråd med vores strategi om at gøre den nye generation af brugervenlig robotteknologi til en integreret del af produktionen i mange forskellige industrier. MiR’s selvkørende mobile robotter skaber en masse nye automationsmuligheder, fordi de ligesom Universal Robots’ samarbejdende robotter er nemme at programmere, sikre og har en kort tilbagebetalingstid. Vi ser frem til at bruge vores globale tilstedeværelse til at bakke op om MiR´s heftige ekspansion på nye og eksisterende markeder”, siger Mark Jagiela.

Teradyne køber sig adgang til et ganske uopdyrket marked i eksplosiv vækst. Megen af den interne transport og logistik i industrien er endnu ikke blevet automatiseret:

”Der er et enormt pres på at optimere produktionen, og den interne transport er den sidste del af automatiseringen, som mangler. Der har vi ramt den rigtige timing med vores kollaborative, mobile robotter,” siger Thomas Visti.

Brugerne af MiR’s robotter tæller en lang række multinationale virksomheder, heriblandt Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi og Flex, hvor medarbejderne frigøres til mere komplekse og værdiskabende arbejdsopgaver.

Fra 2015 til 2016 femdoblede MiR sit robotsalg. Fra 2016 til 2017 blev omsætningen tredoblet til 77,5 millioner, og her i 2018 budgetteres der med mindst en fordobling af omsætningen i forhold til sidste år. MIR forventer at øge sin samlede stab fra de nuværende 65 ansatte til cirka 120 i 2018 samtidig med, at hovedkontoret i Odense netop er blevet udvidet til det dobbelte.

En stor del af kapitalen til at finansiere MiR’s opstart og vækst kommer faktisk oprindeligt fra selvsamme Teradyne. Flere af de hidtidige ejere af MiR var nemlig også medejere af Universal Robots, indtil denne virksomhed blev opkøbt i 2015 af Teradyne for 1,9 milliarder plus bonusser. Det fortæller Esben Østergaard, en af stifterne af Universal Robots, som har stillet risikovillig kapital til rådighed for MiR:

”Teradynes opkøb bekræfter, at MiR har skabt en imponerende vækst og en høj værdi på ganske få år. Samtidig har vi allerede med Universal Robots set, at arbejdspladserne bliver her i landet, og at pengene fra opkøb bliver brugt til reinvestering i nye, potentielle succeser i den blomstrende danske robotklynge. Med andre ord behøver vi altså ikke nødvendigvis at frygte salg til udenlandske ejere. Exits skaber blot grobund for nye lovende iværksættere, der udvikler førsteklasses robotteknologi og masser af nye danske job og øget eksport. Og jeg forventer, at vi kommer til at se endnu flere danske robotsucceser som MiR,” forudser Esben Østergaard.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik