Teknovation Logo
robot

 
  • Det danskledede rumprojekt ASIM, hvis modul nu er installeret på den internationale rumstation ISS og sluttet til, er nu i gang med at indsamle målinger.

13. april 2018, kl. 22:41 

Så er der strøm på ASIM

I løbet af de kommende dage ventes de første målinger fra det danskledede rumprojekt ASIM at kunne præsenteres. Fredag blev det installerede modul på den internationale rumstation sluttet til.


Atmosfære-ruminteraktionsmonitoren, ASIM, er et 314 kilogram tungt observatorium, der fredag blev færdigmonteret og tilsluttet strøm på ISS.

Terma har haft den overordnede ledelse på projektet og samtidig udviklet og fremstillet blandt andet kameraer, computer og software.

Ud over Terma, så har danske ingeniører ved DTU, og særligt DTU Space, samt øvrige partnere i hele Europa også bidraget med viden og instrumenter.

Med installationen på rumstationen er Terma blåstemplet som en virksomhed, der kan lave instrumenter til en rumstation. Og Danmark er blåstemplet som et land, der kan levere til rummet, understreger partnerne efter den succesrige tilslutning.

ASIM blev i forrige uge opsendt med SpaceX Falcon 9-raketten fra Cape Canaveral i Florida den 2. april. Efter en længere rumrejse blev den sat fast på Columbus-modulet på ISS-rumstationen af en stor robotarm, og fredag afsluttedes installationen, og strøm blev tilsluttet, hvorefter ASIM i løbet af de kommende dage kan begynde at sende data og målinger fra sin position på Columbus-modulet på ISS.

Der venter dog en længere indkøringsfase på seks uger, hvor der skal trykkes på hundredvis af knapper for at kalibrere instrumenterne, hvilket de danske involverede hjælpe til med fra Terma i Herlev, der er i forbindelse med operationscentret i Bruxelles, hvor Terma også har en mand siddende.

DTU Space i Lyngby står for den videnskabelige del af missionen, som ledes af Torsten Neubert. ASIM skal fotografere de voldsomme tordenvejr og lyn, der optræder over skyerne op til 100 kilometer over jorden. Fra placeringen på rumstationen kan man kigge ind i lynene og få vigtige detaljer om, hvad der driver lyn, forklarer Torsten Neubert.

Særligt lyn højt oppe i atmosfæren, med navne som "røde feer" og "blå Jets" er ASIM bygget til at observere med sine to hoveddetektorer med de mundrette navne Modular X & Gamma Ray Instrument og Modular Multi-Imaging Assembly.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik