Teknovation Logo
robot

 
  • INTERLASE-projektet stiller skarpt på at skabe én maskine, der gør det muligt at tage metalpladerne direkte fra designfasen til masseproduktionsfasen, gennem brug af additive fremstillingsmetoder med seneste laserteknologi og kunnen inden for blandt andet 3D-skanning, systemintegration, styring og forretningsskabelse.

30. oktober 2017, kl. 13:37 

Fleksibel lasermaskine

Dansk projekt søger at skabe en maskine, der tager metalpladerne direkte fra designfasen til masseproduktion, qua én fleksibel lasermaskine.


INTERLASE er et netop offentliggjort projekt, hvor en fleksibel lasermaskine skal trække arbejdspladser tilbage til Danmark via seneste teknologi inden for fremstilling af metalemner.

Maskinen vil både gøre det hurtigere, nemmere og billigere, at laserskære og bearbejde metal, oplyser Innovationsfonden, der investerer 7 millioner kroner i projektet.

Maskinen kommer ikke kun til at forbedre processen ved fremstilling af emnerne, udvikling af nye produkter vil også blive betydeligt nemmere og billigere. Den nye teknologi vil gøre det muligt at tage metalpladerne direkte fra designfasen til masseproduktionsfasen.

Det hele er programmeret således, at det er et program i maskinen, der udskiftes, for at få et nyt metaldesign. Teknologien vil minimere håndteringstid, omstillingstid, lagerplads, maskinplads, gennemløbstid, udstyrsinvestering og programmeringstid.

Det er faktorer, som vil gøre teknologien konkurrencedygtig inden for produktion af mindre serier, prototyper og kundetilpassede produkter, og forventningerne til teknologien er høje, så resultaterne kan ifølge Lead Engineer Jens Vestergaard Boll, Grundfos A/S, få stor betydning for det danske arbejdsmarked:

”Med denne teknologi vil vi kunne fastholde arbejdspladser i Danmark, og måske endda bringe nogle af dem tilbage. En stor del af håndteringen er rykket til udlandet, og hvis vi springer nogle af de led over, kan vi bringe produktionen tilbage på dansk jord,” fastslår Jens Vestergaard Boll.

Projektleder og lektor på Aalborg Universitet, AAU, Institut for Materialer & Produktion, Morten Kristiansen, ser den eksisterende laserprocesforskning som et solidt grundlag for den videre udvikling af de banebrydende teknikker som kommer til at lette metalarbejdet:

”Med forskningen og partnerne i projektet er der en god sammensætning af kompetencer,der kan tilføre viden og kunnen inden for blandt andet 3D-skanning, systemintegration, styring og forretningsskabelse. Desuden har vi også slutbrugere med, som med deres meget forskellige markedspositioner og produkter kan bidrage med meget relevante emner, der skal fremstilles i projektet,” fortæller han.

Ud over AAU, Institut for Materialer & Produktion og Grundfos tæller projektgruppen også
Teccluster A/S, Jydsk Plade Bearbejdnings Center A/S, Sjølund A/S og Nordtec-Optomatic A/S.
Innovationsfondens investering i projektet er 7 millioner kroner ud af et samlet budget på 9 millioner, og projektet løber over de næste tre år. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik