Teknovation Logo
robot

 
  • Projektet krævede høje temperaturer på mellem 150 og 180 grader celsius til opvarmning af kompositmaterialet, hvilket gjorde brugen af ULTEM 1010 ideelt. Selvom der er epoxyresiner, der kan håndtere temperaturer på dette niveau, er de meget dyre og dermed ikke økonomisk rentable, konstateres det.

13. marts 2019, kl. 07:28 

Effektivere kompositemner med 3D-printede forme

Den spanske producent af kompositløsninger til aerospaceindustrien, IDEC, har reduceret tid, omkostninger og materialespild i forbindelse med traditionel kompositstøbning, takket være brug af 3D-print, fremhæver Stratasys.


I et statsfinansieret projekt satte den spanske producent af kompositemner til aerospaceindustrien IDEC sig fornylig for at undersøge mulighederne for at optimere brugen af Resin Transfer Molding, RTM, teknologi. Dette i forbindelse med testningen af et nyt kompositmateriale og dets støbeproces til fremstilling af en buet flyvinge.

Med støtte fra prototypeleverandøren Wehl & Pazrtner, lykkedes det IDEC at overkomme udfordringen med at erstatte aluminium i en værktøjsapplikation, der involverer brugen af elektrisk strøm til opvarmning, ved at fremstille et præformværktøj i et højtemperatur- og højtryksresistente plastmateriale.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Til formålet benyttede virksomheden således en Stratasys' F900 High-End FDM-3D-printer med det robuste ULTEM 1010-materiale til fremstilling af preformværktøjet. Materialets kemiske bestandighed og varmebestandighed gjorde det, viste det sig, nemlig muligt at modstå varmepåvirkningen i den 150 grader celsius varme applikation, såvel som det høje tryk.

"3D-printapplikationen gjorde det muligt for os at producere præformeværktøjet på bare 60 timer. Med CNC-bearbejdning ville det have taget mindst fire uger at producere et værktøj af denne type del," siger Structural Analysis Manager hos IDEC, Diego Calderón, ifølge Stratasys, og tilføjer:

"Faktisk har vi ikke kun skåret produktionstiden i forbindelse med præformværktøjet. Vi har også speedet hele den samlede kompositstøbeprocesse op. Nu tager det kun ti minutter at varme kompositmaterialet op, da vi kan sende elektrisk strøm direkte igennem det, mod tidligere en time."

Stratasys forhandles i Danmark af Protech Danmark ApS. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik