Teknovation Logo
robot

 
  • Zebicon skal levere de essentielle 3D-data til DTU-forskningsprojektet om brug af digitale tvillinger til forskning i vindmøllevinger.

3. august 2018, kl. 14:38 

Skanning skaber digital tvilling

Zebicon i Billund meddeler, at virksomheden står til at blive en del af et stort DTU-forskningsprojekt, hvor man med en digital tvilling af faktiske vindmøllevinger skal holde vindmøllerne i gang.


DTU Vindenergi har sammen med fabrikanter og underleverandører fra vindenergisektoren modtaget 44 millioner kroner i støtte til at udvikle og demonstrere teknikker til fremstilling af digitale tvillinger af fysiske vindmøllevinger.

En digital tvilling er en kopi af en produceret vinge, skabt ved hjælp af 3D-skanning. I forskningsprojektet skal målevirksomheden Zebicon levere de essentielle 3D-data, som skal bruges til at dokumentere vingernes faktiske geometrier, med alle aspekter af design, produktion og anvendelse. 

Resultatet af skanningen er en 3D-punktsky, der kan bruges til flere formål som Reverse Engineering, geometrisk analyse, dimensionering, målsætning og i dette tilfælde simulering.

3D-skanningsteknologien er kendt inden for vindindustrien, men indtil nu har den kun været anvendt til sporadisk inspektion og kvalitetskontrol, hvor dette forskningsprojekt introducerer et nyt anvendelsesområde. De digitale tvillinger skal ifølge Energistyrelsen anvendes til at følge tilstanden af de fysiske vinger over tid og til at forudsige begyndende problemer og fejludviklinger på vingerne.

Som serviceudbyder af 3D-opmåling ser den danske målevirksomhed Zebicon et stort markedspotentiale i vindmølleindustrien, og i at deltage i forskningsprojektet. Direktør, Jeppe Laursen udtaler:

"De danske vindmølleproducenter har produktionsfaciliteter over hele verden og kan få brug for at digitalisere store komponenter i andre lande. Det kan potentielt føre til nye globale serviceopgaver for Zebicon."

Målet med forskningsprojektet er at kunne foretage forebyggende vedligehold på baggrund af den viden, den digitale tvilling skaber. Ud fra skanningerne, vil vingerne forbedres både i design og løbende drift, og i sidste ende skal projektet resultere i længere levetid for vindmøllevinger, samt en reduktion af vindmøllernes nedetid.

De digitale tvillinger forventes at medføre en reduceret fejlrate på mindst 10 procent.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik