Teknovation Logo
robot

 
  • De to AAU-studerende Christian Liboriussen og Ivan Gammeljord er i Cape Town, Sydafrika, for at sikre lokal problemfri adgang til et online-matematikprogram.

26. januar 2018, kl. 14:09 

AAU-studerende bag digital matematik

I et land med få matematiklærere har et online matematikprogram vist sig at have succes med at få flere børn til at bestå deres matematikeksaminer. Der er bare ét problem: De fleste skolers internet er så dårligt, at de knap nok kan bruge programmet. To AAU-studerende er i Cape Town lige nu for at finde en løsning


Den sydafrikanske uddannelsesorganisation Green Shoots har bedt to IT-studerende ved Aalborg Universitet, AAU. Det er Christian Liboriussen og Ivan Gammeljord, som til daglig læser en kandidatuddannelse i Networks & Distributed Systems. Nu er de i Sydafrikas næststørste by for at finde ud af, hvordan de kan skabe et system, som kan give flere børn problemfri adgang til kvalitetsundervisning i matematik.

Sydafrika har få højtkvalificerede matematiklærere, så 160 skoler bruger et digitalt undervisningsprogram i matematik, som er udviklet af organisationen Green Shoots. Programmet er lykkedes med at få andelen af børn, der består deres matematikeksamen i 6. klasse, til at stige med 26,7 procent om året. Desværre står vaklende internetforbindelser i vejen for at styrke succesen yderligere.

Det bliver derfor de to aalborgensiske studerendes job at finde en løsning, som gør det muligt for de 160 skoler at få en mere problemfri adgang til matematikundervisningen, og samtidig gøre det muligt for endnu flere skoler at komme med på vognen:

"Det er vigtigt, at det skal være en universalløsning, som kan bruges af alle, og som gør dem uafhængige af os," fortæller Ivan Gammeljord.

De skal derfor ikke ud at sætte routere eller internetmaster op, men udvikle et intelligent softwareprogram, som kan udnytte de eksisterende IT-ressourcer bedre:

"Vi skal finde ud af, hvornår der er hul igennem til internettet og udnytte de huller, så de oplysninger, der skal bruges, bliver sendt dér," forklarer Christian Liboriussen.

De IT-løsninger, som Christian Liboriussen og Ivan Gammeljord er vant til at arbejde med i Danmark, vil ikke kunne bruges på skolerne i Sydafrika. Det er forholdene i landet simpelthen for anderledes til. De to studerende bliver derfor nødt til at tænke kreativt for at skabe et system, der tager udgangspunkt i landets udfordringer:

"Vi skal forestille os, at vi skal til månen, når vi laver vores løsning. Der er nemlig ikke nogen tekniske personer, der kan komme og hjælpe med at holde den ved lige på de skoler, hvor forbindelserne skal virke. Så det, vi laver, skal være meget robust og stabilt. Det er også derfor, det har været nødvendigt at komme herned for at forstå de forhold og den kontekst, vores løsning skal bruges til," fortæller Christian Liboriussen.

Det er vigtigt, at undervisningsprogrammet foregår online, så oplysninger kan blive sendt begge veje. Først og fremmest skal børnene modtage både deres opgaver og svarene på deres opgave med det samme. For det andet skal Green Shoots kunne modtage automatiserede oplysninger om, hvordan eleverne klarer sig, så de kan give feedback til lærere og skoleledere, så de kan forbedre undervisningsmaterialet.

Som det ser ud nu, foregår udvekslingen af den slags oplysninger ofte manuelt. Det er både enormt tidskrævende, besværligt og mangelfuldt. Med den nye løsning, som Christian Liboriussen og Ivan Gammeljord skal hjem til Aalborg og udvikle, skal organisationen Green Shoots både kunne få mere data, der kan bruges til at gøre undervisningen bedre, og frigøre ressourcer, som gør det muligt at udrulle matematikprogrammet til flere skoler i Sydafrika. Men, hvis alt går, som de to ambitiøse AAU-studerende håber på, skal udrulningen af matematikprogrammet ikke stoppe ved Sydafrikas grænser. Det skal udbredes til fattige børn med dårlige internetforbindelser i hele verden.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik