Teknovation Logo
robot

 
  • Missionen er en af Nasa’s helt store med et budget i omegnen af 13 milliarder kroner. Forud er gået en årrække med udvikling, design, konstruktion og test hos blandt andre DTU i Danmark og NASA og andre partnere i USA.

17. februar 2021, kl. 17:16 

Dansk kamerasystem på Mars

Flere års arbejde fra danske eksperter kulminerer, når NASA’s Mars 2020-mission efter planen lander på overfladen af planeten torsdag aften. 


Et avanceret kamerasystem udviklet og fremmstille af forskere ved DTU Space til køretøjet Perseverance, skal, hvis alt går godt, de kommende år være øjnene, der leder efter tegn på, at der har været liv på Mars i fortiden.

DTU-folkene vil derfor sidde klinet til skærmen for at følge med online i kontrolrummet hos NASA, når landingen tordag aften ved 22-tiden efter planen indledes.

Her skal kamerasystemet og resten af udstyret på missionen igennem, hvad der kaldes for 'de syv minutters rædsel'.

Det er tidsrummet, fra fartøjet bevæger sig ind i Mars-atmosfæren, til det lander sikkert inden for et relativt lille målområde på planetens overflade.

Værd at bemærke er, at kun omkring procent af alle Mars-missioner har været succesfulde, oplyser NASA forud for landingen, ifølge DTU.

Udstyret fra DTU Space til Mars 2020-missionen består nærmere bestemt af et kamera (Micro Context Camera) og et blitz-system (Floodlight-system), samt en computer, som behandler data fra kamera-systemet.

Det indgår i PIXL-instrumentet (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry), som skal skanne og undersøge udvalgte klipper på Mars for tegn på liv. DTU-udstyret skal positionere PIXL præcist ved klipperne, der skal undersøges, samt tage billeder og kortlægge farve- og kontrastforhold i kilppematerialet.

PIXL analyserer blandt andet kemien i overfladen. På den måde afdækkes eventuelle tegn på signaturer efter fossilt biologisk materiale i klippematerialet, fremhæver DTU.

Teknologierne bag er baseret på avanceret videreudvikling af DTU's stjernekamera-teknologi bruges også til en lang række andre formål af såvel NASA som ESA.

Blandt andet til præcis navigation af satellitter, som fra baner nær jorden måler på tykkelsen af havisen, vandstand i havene, isafsmeltning fra Grønland og mængden af fugt i det globale økosystem. Kamera-systemet er også blevet anvendt til at optage billeder af og udforske støvpartikler i rummet, konstaterer DTU.
 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik