Teknovation Logo
robot

 
  • ICON blev opsendt med en Pegasus XL-raket ophængt under et unikt jetfly kaldet 'Stargazer'. Billedkilde: Nasa via DTU.

15. oktober 2019, kl. 15:06 

Hidtil mest komplette billede af ionosfæren

Stjernekameraudstyr fra DTU på NASA-satellitten ICON er netop blevet opsendt fra Cape Canaveral i USA. Det skal være med til at levere det hidtil mest komplette billede af ionosfæren og dermed give en dybere indsigt i, hvordan Jorden interagerer med rummet.


DTU Space har i forbindelse med den netop iværksatte NASA ICON-mission leveret udstyr i form af to sammenhængende stjernekameraer og tilhørende software.

De skal hjælpe med at navigere det ubemandede fartøj, så måleinstrumenterne ombord orienteres præcist i forhold til omgivelserne.

Eksempelvis er udstyret overfladebehandlet med kvarts for at kunne holde til den oxidation, kameraerne udsættes for, når det kredser omkring Jorden i Ionosfæren.

Et instrument til vindmåling, døbte MIGHTI, registrerer forandringer i vindhastigheder omkring den, som er mindre end 4,5 meter i sekundet. Et andet instrument 'FUV' tager otte billeder i sekundet i det ultraviolette område af de strukturer, der passeres. Instrumentet 'IVM' måler på partikler (ioner), der lades som følge af presset fra vinden og dermed generer et elektrisk felt. Og optager instrumentet EUV billeder af ilt, der lyser op i den øverste del af atmosfæren, for på den måde at måle ionosfærens højde og tæthed.

Fra sin position i rummet skal ICON dels måle på materiale omkring den og dels ’kigge’ ned mod ionsfæren, fremhæver DTU.

Området er fyldt med ladede partikler i form af ioner og elektroner, der blandt andet interagerer med Jordens magnetfelt. Missionen skal kortlægge vindhastigheder samt fordelingen, tætheden og karakteren af partiklerne.

Formålet med missionen er at få bedre forståelse for processer i overgangen mellem rummet og Jordens atmosfære, hvor ’rumvejr’ så at sige støder sammen med Jordens vejr.

ICON skal arbejde sammen med GOLD-missionen, der blev opsendt af NASA i fjor og befinder sig i godt 35.000 km højde. GOLD leverer lignende analyser over et større område, men i mindre detaljeringsgrad.

Tilsammen giver de to fartøjers instrumenter det hidtil mest komplette billede af ionosfæren og dermed en dybere indsigt i, hvordan Jorden interagerer med rummet, konstateres det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik