Teknovation Logo
robot

 
  • Flere af de mange fremmødte havde selv medbragt emner på dagen, ligesom der også var generelle præsentationer.

25. marts 2019, kl. 07:02 

Werth CT-skanner på DTU Mekanik

Metrologic afholdte i forrige uge Åbent Hus-arrangement ved DTU Mekanik for at indvie firmaets CT-skanner. Det er en Werth Tomoscope XS fra den tyske multisensor-og CT-producent.


Metrologic ApS har på DTU Mekanik aktuelt indviet firmaets CT-scanner, der er en Tomoscope XS fra den tyske multisensor-og CT-producent Werth Messtechnik.

Åbent Hus-arrangementet var godt besøgt, og deltagerne fik på dagen lejlighed til at se skan-tider på mellem  5 og 10 minutter på forskellige typer prøveemner af forskellige materialer som eksempelvis plast-tandhjul og tandimplantater af titanium, samt batch-måling af et 18-kavitetsplastemne. De fik også en grundig indførsel i historien og teknikken bag CT, som betyder ComputedTomography og reelt dækker over røntgenmåling til industrielt brug.

Maskinen vil fremover både blive brugt af DTU Mekanik i metrologi-undervisningen og i forskellige projekter, samt af Metrologic til demonstrationer og betalte skanninger for virksomheder.

”Vi er meget glade for det lange og gode samarbejde, vi har haft med DTU Mekanik over årene, og det at vi har kunnet stille maskinen op på DTU Mekanik til fælles bedste, er blot en fortsættelse af dette gode samarbejde,” udtaler partner og salgsdirektør i Metrologic, Christian G. H. Meinertz, og fortsætter:

”Placeringen af maskinen i metrologi-laboratoriet på DTU Mekanik er helt perfekt for os, for det cementerer netop maskinens egenskaber på dimensionelle målinger i højere grad end blot på inspektion” 

Maskinen kan med en specificeret måleusikkerhed på kun 4,5 mymeter og med en startpris på omkring 1,3 millioner kroner efterhånden næsten hamle op med de lidt dyrere koordinatmålemaskiner, påpeger Christian Meinnertz:

”Men, man får nogle ekstra muligheder, fordi man får et overblik over alle de interne elementers dimensioner, og at man undgår risikoen for deformering af emnet og undgår destruktive tests.  Et typisk eksempel på brugen kan være en 100 procent opmåling af første emne i en ny produktlinje eller opmåling af kaviteter, som nu kan gøres væsentligt hurtigere.Eksempelvis har en meget stor dansk virksomhed netop indkøbt en Tomoscope XS til at måle 210 små alukapsler ad gangen i indgangskontrol, hvilket muliggør en måling af hvert emne på under 8 sekunder. Dette ville ikke være muligt med en traditionel koordinatmålemaskine ”.

Også DTU er glade for de muligheder den nye maskine giver. Professor Leonardo De Chiffre fra DTU Mekanik siger:

”DTU Mekanik har særligt anvendelse af CT-skanning til koordinatmåling i fokus, og er p.t. aktivt med EU-projektet ”Metrology for additivelymanufacturedmedicalimplants”. Blandt andet har instituttet udviklet en række referencenormaler og procedurer til etablering af sporbarheden ved CT-skanning samt koordineret flere internationale sammenligninger indenfor området."

Det nye udstyr vil kunne indgå i mange projekter vedr. sprøjtestøbning, mikrobearbejdning, additiv fremstilling, samt generelt i relation til Industri 4.0. Tomoscopen vil indgå som et naturligt element i uddannelsen af ingeniører og forskere med speciale i ComputedTomography, anfører Leonardo De Chiffre.

Kamran Mohaghegh, som er Metrologics måletekniske ekspert indenfor områderne optik og CT forventer sig meget af den nye maskine:

”Det er et nyt og meget spændende værktøj og de mange specialfunktioner giver os nogle helt nye muligheder for at måle relativt store emner i høj opløsning eller udvalgte dele af et emne i meget høj opløsning. For eksempel kan måleområdet på cirka 130 gange 100 millimeter næsten fordobles til over 200 gange 100 millimeter med Raster Tomography og med ROI CT (Region Of Interest CT) kan en særlig vigtig del af et emne måles med ekstra stor nøjagtighed.”

Når man bestiller en skanning har man mulighed for at få en fuld opmåling, eller bare at få skanningen i form af en STL-fil til videre behandling i ens eget evalueringsprogram, som eksempelvis kan være Calypso eller GOM-Inspect eller Werths eget gratis STL-Viewer- eller Cad-program. De to maskiner er de første to Werth CT-skannere i hele norden. Og det bliver bestemt ikke de sidste, fastslår Christian Meinertz med et smil.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik