Teknovation Logo
robot

 
  • I Ribe udgraver arkæologer en markedsplads fra mellem år 700 og 900 efter Kristi fødsel, ved hjælp af den seneste laserteknologi for at kunne skabe den mest nøjagtige version af byens historie.

7. august 2018, kl. 11:01 

Historiske detaljer med laserskanner

I Ribe er arkæologer i færd med udgravningen af en markedsplads fra mellem år 700 og 900 efter Kristi fødsel. En 3D-laserskanner bliver brugt for at kunne skabe den mest nøjagtige version af byens historie.


Med den seneste laserteknologi bliver udgravningen af en markedsplads ved Ribe Kunstmuseum fra vikingetidens begyndelse dokumenteret med ekstrem nøjagtighed.Dermed fårarkæologerne fra Sydvestjyske Museer data, der kan give et mere præcist billede af fortiden.

Arbejdet sker ned i et område mellem 600 og 800 lag nede - alle smækket hårdt ned i jorden. Et lag fjernes ad gangen, og der kigges på hvert eneste, og det dokumenteres, hvad det har betydet. Konkret udgraves markedspladslag fra mellem år 700 og 900 efter Kristi fødsel, og der har været "et utroligt leben med fremmedarbejdere og handlende”, fortæller Claus Feveile, der er museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer.

Ved udgravningen Northern Emporium, ved Ribe Kunstmuseum, bruger arkæologerne en totalstation - Trimble SX10 fra Geoteam – et præcisionsinstrument til indmåling af bestemte punkters placering, der er med indbygget skanner. Udstyret gør det muligt at lave en præcis volumenberegning af de enkelte jordlag, og en nøjagtig 3D-model af den flade, som arkæologen har fritlagt.

Detaljegraden og nøjagtigheden i præcisionen er bedre end hidtil, fordi der kan dannes 3D-modeller, og det kan have en væsentlig betydning på tolkningen af, hvad der har fundet sted. Det er et værktøj, der gør det muligt at skabe et mere nøjagtigt billede af, hvordan verden var, forklarer Claus Feveile.

Trimble SX10 kan med sin indbyggede laserskanner kombinerer landmåling, billedbehandling og 3D-skanning. Den kan skanne op til 26.600 punkter i sekundet på afstande op til 600 meter, og scannes der på for eksempel 100 meters afstand, er der mindre end halvanden centimeter mellem hvert punkt, der registreres. Museet skanner normalt ved op til 30 meters afstand og får derved en punkttæthed på få millimeter.

Forskningsudgravningen Northern Emporium er et samarbejde mellem Sydvestjyske Museer og UrbNet på Aarhus Universitet, der finansieres af Carlsbergfondet.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik