Teknovation Logo
robot

 
  • HN Group bruger ATOS ScanBox 4105 til udvikling og tilpasning af støbeværktøjer samt til løbende kvalitetskontrol af plastemner.

10. januar 2018, kl. 07:01 

Intelligent udvikling af tekniske emner

Plastvirksomheden HN Group A/S bruger udstyr fra Gom, der er repræsenteret i Danmark ved Zebicon A/S, til 3D-skanning for at højne niveauet ved udvikling af sprøjtestøbte emner.


HN Group i Billund, har mere end 30 års erfaring med fremstilling af sprøjtestøbte og thermoformede plastemner, som leveres til industrier som medico, fødevarer, legetøj, elektronik, biler, vindmøller samt gas- og vandteknik. I dag fungerer HN Group også som sparringspartner for mange industrivirksomheders R&D-afdeling.

HN Group har over en længere periode brugt målevirksomheden Zebicon A/S til at 3D-skanne emner for både udviklings- og kvalitetsafdelingen. Gennem de sidste 5 til 7 år har HN Group mærket et stigende behov for at levere komplette målerapporter sammen med de fremstillede emner samt under validering af værktøj.

HN-direktør for salg og marketing, Allan Hansen fortæller:

”Samarbejdet med Zebicon har fungeret godt, men et stigende behov for agilitet og hurtig reaktionsevne har ført til, at vi selv har været nødt til at investere i tilsvarende måleudstyr”.

HN Group har i dag en ATOS ScanBox 4105, som er en fuldautomatisk 3D-skanner, oplyser HN Groups kvalitets- og måletekniker Dennis Hansen:

”Et eksempel på, hvordan vi bruger 3D skanning til at udvikle og tilpasse støbeforme er disse to plastkomponenter til en gasventil. Begge emner har været udfordrende og krævet mange tilrettelser. Det ene er produceret i plast med 40 procent glasfyld, som gør, at materialet udløser en del kast. Det andet er et 2K-emne, hvilket betyder at emnet er støbt af to plasttyper og af to omgange i samme maskine”.

Ved disse emner brugte HN Group 3D-skanning til at kigge på flader og positioner for at identificere eventuelle emne- og værktøjsfejl. Dennis Hansen fortæller:

”Glasfyldet i det sorte plastemne er nødvendigt, for at give emnet styrke, men faktum er, at det resulterer i kast. For at kompensere for kastet, var vi derfor nød til at tilpasse værktøjet, hvilket vi gjorde på baggrund af skanningen. Så kastet er der stadigvæk, vi har bare rettet stålet i støbeformen, så målene passer, når emnet er kølet af”.

”Ved 2K-emnet var der udfordringer med gummipakningen, som havde overflydninger. Derfor skannede vi emnet, og tilpassede værktøjet efter målene.”

Både HN Group og kunderne kan mærke en effekt af, at plastvirksomheden har en 3D-skanner i huset, fastslår Allan Hansen:

”Vi har fået enorm god feedback fra kunderne, for at kunne levere hurtige best-fit analyser af first out of tool opmålinger.”

En best-fit analyse viser en farvesammenligning af det scannede emne og CAD-parten. Analysen giver et hurtigt og visuelt indblik i, hvor tæt det første emne er på det færdige emne, og hvor stor opgaven er, som venter forude.

For HN Group er det en stor fordel at have sit eget måleudstyr, det gør at ressourcerne kan disponeres fra dag til dag efter, hvad der er vigtigst.

”Så længe vi holder os inden for tidsrammen, giver det mulighed for at tilrette værktøjer forud, hvis der opstår store overraskelser på fx kast eller dimensionsstabilitet,” fastslår Allan Hansen. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik