Teknovation Logo
robot

 
  • I løbet af cirka ti dage ventes NICER, ifølge planen, at være monteret på ISS og parat til at afsøge rummet for røntgenstråling.

9. juni 2017, kl. 14:47 

DTU lancerer navigationsteknologi

Med NASA’s NICER-mission lancerer DTU en helt ny type røntgen-teleskop, der skal måle røntgenstråling fra fjerne neutronstjerner.


Det særlige udstyr til navigation består af et modificeret stjernekamera setup, der sikrer, at instrumentet hele tiden peger i den rette retning og sigter korrekt mod de små, kompakte neutronstjerner langt ude i Mælkevejen.

Der er nye elementer i teknologien udviklet til formålet, som ventes at få stor anvendelse ved fremtidige rummissioner, konstateres det.

En astronaut ombord på ISS, der sætter fra på en af rumstationens vægge, er nok kraft til at sætte en bevægelse i gang, der får rumstationen til at bevæge sig en smule i sin bane omkring Jorden og dermed forstyrre NICER’s fokus på neutronstjernerne.

Af den grund skal instrumentet kunne styres lynhurtigt og med uhyre høj præcision uafhængigt af rumstationen, så det hele tiden kan pege præcist mod den del af universet, hvor strålingen fra neutronstjernene i form af fotoner skal indfanges fra. Det sker med den nye teknologi udviklet på DTU Space i form af et modificeret stjernekamera.

I årenes løb har DTU Space leveret disse stjernekameraer til en række internationale missioner for NASA såvel som den europæiske søsterorganisation ESA.

NICER-missionens stjernekamera er dog er en ny og markant anderledes generation, der ikke tidligere har været fløjet med.

Stjernekameraet er således bygget sammen med en inertiel sensor, der er en kombineret accelerometer- og gyroskop-sensor, og i en hel navigationspakke opnås en meget pålidelig og præcis bestemmelse af orienteringen, de anvendes til at styre NICER’s røntgenteleskop med, fremhæves det.

Et digitalt billede af stjernehimlen bliver taget af stjernekameraet, og det sammenlignes så med et kort i dens computer. Af den vej måde bestemmes orienteringen af instrumentet.

Accelerometeret registrerer små afvigelser fra en kendt position, mens gyroskopet foretager retningsbestemmelse ved hjælp af inerti. Lægges disse egenskaber sammen fås en enhed, der kan positionere røntgen-teleskopet med hidtil uset præcision.

Selve teleskopet sidder på en bevægelig arm fastgjort til rumstationen. Informationerne fra navigationsudstyret bruges så til at sørge for, at teleskopet hele tiden peges i den rigtige retning.

”Det er første gang, vi bygger denne type navigationspakke, og nu ser vi frem til at afprøve den i rummet. Den er selvfølgelig gennemtestet på Jorden, og resultaterne har været så gode, at teknologien allerede indgår i en række fremtidige rummissioner, som ESA og NASA står for. Så det er en stærk løsning, vi har udviklet, som vi forventer os meget af i fremtiden, udtaler professor på DTU Space John Leif Jørgensen


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media