Teknovation Logo
robot

 
  • Der er ikke nogen simpel vej til målet om mere genanvendt plast i fremtidens emballager, siger miljøpolitisk Christina Busk.

1. december 2022, kl. 13:48 

Plastindustrien: EU-udspil et vigtigt initiativ

Det aktuelle udspil fra EU-Kommissionen, der fremhæver at plastemballage i højere grad skal produceres af genanvendt plast, bliver betegnet som et vigtigt initiativ med store ambitioner af den danske brancheorganisation Plastindustrien.


Et ambitiøst skridt i den rigtige retning, som også stiller store krav til hele den cirkulære værdikæde.

Sådan betegner brancheorganisationen Plastindustrien EU-Kommissionens udspil til nye regler for, at der fremover skal bruges mere genanvendt plast til at producere nye plastemballager.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Ifølge udspillet, skal 30 procent for fødevareemballage, 30 procent for drikkevareflasker af plast til engangsbrug og 35 procent for al anden plastemballage være lavet af genanvendt plast i 2030.

Endvidere gælder det for emballageaffald, at der skal være obligatoriske pantsystemer i hele EU til plastflasker og dåser, krav om at emballager skal mærkes med piktogrammer til affaldssortering, samt at mængderne af emballageaffald skal reduceres med 5 procent inden 2030, 10 procent inden 2035 og 15 procent inden 2045, fremhæver Plastindustrien.

"Hvis vi nogensinde skal have det til at lykkes, at vores virksomheder kan bruge så meget genanvendt plast, som de kommende regler sandsynligvis vil forskrive, så kræver det en stærk indsats og et stort samarbejde i samtlige led i den cirkulære kæde," udtaler miljøpolitisk chef, Christina Busk, og fortsætter:  

"Fra design til genanvendelse, køb af de grønne emballager, indsamling ved forbrugere, sorteringsanlæg til genanvendelsesvirksomhederne. Det er desuden essentielt, at alle led – fra produktion til genanvendelse – har en stærkt fokus på kvalitet. Der er ikke plads til, at ét led i kæden ikke gør sig umage. Det bliver nødvendigt med cirkulære samarbejder og ikke mindst store investeringer."

Plastindustrien er netop nu i gang med at revidere en designguide for genbrug og genanvendelse af plastemballager.

Og arbejdet skrider, ifølge Christina Busk, frem med stærke input og stort engagement fra mange aktører i hele værdikæden, der alle fokuserer på faglighed og har et højt ambitionsniveau for den cirkulære plastemballage i Danmark.

Så viljen er der, og vi er godt på vej, understerger hun.

Som en del af designguidens revidering er der et øget fokus på genbrugelige plastemballager:

"Det er vigtigt at huske, at plast også kan være et fint genbrugeligt materialevalg. Her skal vi have infrastrukturen til at hænge langt bedre sammen, så det sikres, at mange flere emballager bliver brugt igen og igen og igen og igen. Det skal nemlig kunne betale sig samlet set i det lange løb at genbruge både for miljøet og klimaet," konstaterer den Christina Busk.

Den reviderede udgave af designguiden udkommer efter planen i starten af 2023.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik