Teknovation Logo
robot

 
  • Udtalelserne fra Christina Busk kommer efter, at en række medier herunder TV2 kan dokumentere, at noget af danskernes husholdningsplast ender på asiatiske lossepladser i stedet for at blive genanvendt under ordentlige forhold i Europa.

30. september 2019, kl. 14:18 

Affaldsreform skal løse genanvendelsesproblematikken

Ifølge brancheorganisationen Plastindustrien, så er løsningen på de aktuelle plastgenanvendelsesproblemer i affaldssektoren en reform, der skal gøre det mere attraktivt at investere i danske sorteringsanlæg.


Ifølge miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, er løsningen på de aktuelle problemer med at genanvende husholdningsindsamlet plast en tiltrængt affaldsreform.

Den skal gøre det mere attraktivt at investere i danske sorteringsanlæg, så vi får styrket plastgenanvendelsen, hvilket handler om at gøre op med den nuværende model, hvor det er de kommunale affaldsselskaber, der har ejerskabet og dermed hovedansvaret for det indsamlede plastaffald.

"Vi har gentagne gange stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er en god løsning, at de kommunale affaldsselskaber spiller så stor en rolle i forhold til håndteringen af forbrugernes plastaffald," siger hun, og fortsætter:

"Over halvdelen af den plast, der lander i vores skraldespande, har været i kontakt med fødevarer. Det er derfor en rigtig god plastressource, som, hvis den sorteres rigtigt, kan blive et højkvalitetsplastprodukt igen."

Christina Busk opfordrer således Folketinget at tage et opgør med kommunernes monopol – den såkaldte anvisningsret – på at håndtere plastaffaldet.

"Hvis vi skal undgå at finde danske produkter på asiatiske lossepladser, så bliver vi simpelthen nødt til at få bygget et eller flere danske sorteringsanlæg, som kan få en høj kvalitet ud af plastaffaldet. Udfordringen er, at de færreste virksomheder ønsker at foretage store investeringer i Danmark, når de kommunale affaldsselskaber er så dominerende, og udviklingen har derfor stået i stampe alt for længe," siger hun, og tilføjer:

"En national stærk sorteringsindsats vil gøre det muligt for nogle af vores danske genanvendelsesvirksomheder at skabe stor værdi ud af plasten efterfølgende. Det er en gevinst for både miljø, klima og antallet af grønne arbejdspladser. Og ikke mindst undgår vi, at vi bidrager til at mennesker bliver syge af ukontrollerede plastafbrændinger i Malaysia."

Hun erkender, at det stadig kan være en udfordring at genanvende plastemballage, hvis produktet ikke er designet med genbrug og genanvendelse for øje.

Af den grund tog Plastindustrien i år 2017 initiativ til 'Forum for cirkulær plastemballage', der samlede centrale aktører (producenter, detailhandlen, politikere, NGO’er med flere) for at sætte skub i udviklingen.

Det har blandt andet resulteret i udviklingen af en designmanual, der fremhæver, hvordan emballageproducenter helt konkret bør designe emballagen, så den bliver nemmere at genanvende.

"De største danske producenter af plastemballage har virkelig engageret sig i denne dagsorden og taget designmanualen til sig. Vi anbefaler eksempelvis at vælge rene plastmaterialer fremfor sammensatte materialer i det enkelte produkt og i det hele taget at bruge færre forskellige plasttyper. Vi er som industri meget bevidst om også at tage ansvar for at skubbe på den grønne omstilling, og vi forventer også snart at kunne lancere en ny og opdateret version af designmanualen," tilføjer hun.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

Mest læste

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media