Teknovation Logo
robot

 
  • En meningsfuld producentansvarsordning skal både indeholde et incitamenter til at forbedre de produkter, der sættes på markedet miljømæssigt, og sikre, at en større mængde af produkterne kommer tilbage i den cirkulære økonomi og bliver genbrugt eller genanvendt. Sådanne incitamenter skabes ofte økonomisk, lyder det fra Christina Busk.

1. oktober 2018, kl. 15:08 

Producentansvar på emballage på vej

Det er nu besluttet, at alle EU-medlemslande skal indføre producentansvar på emballage og en række andre plastprodukter. Producentansvar er ikke indført i Danmark endnu, og derfor står vi overfor at finde en god løsning på det, konstaterer brancheorganisationen Plastindustrien.


I januar vedtog EU en række nye affaldsdirektiver, hvor det blandt andet gjort obligatorisk, at alle EU-lande senest i 2025 indfører et såkaldt producentsansvar på emballager af alle typer af materialer.

Senere i år fulgte EU Kommissionen op med et udkast til et direktiv omkring engangsplast. Der blev her stillet krav om producentansvar på udvalgte produkter, der oftest ender i havet. Direktivet er dog aktuelt fortsat til forhandling, konstaterer brancheorganisationen Plastindustrien.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Dermed bliver producentansvar noget plastbranchen skal forholde sig til, og som der skal startes en dialog omkring med kunder, forbrugere og myndighederne.

Ifølge Miljøpolitisk chef hos Plastindustrien, Christina Busk, så betyder producentansvar i bund og grund, at den, der sætter en vare på markedet i et givent land, også skal sørge for, at produktet bliver indsamlet og behandlet miljømæssigt korrekt, når det bliver til affald.

Dermed bliver det producenten (eller den som sælger produktet, hvis det er importeret), der formelt får ansvaret for at indsamle og affaldsbehandle de produkter, de sætter på markedet, samt også finansiere indsatsen for, at det sker.

Det kan der være god ræson i, men det kan også ende i bureaukratiske systemer, der giver virksomhederne meget besvær, uden at skabe egentlige miljøeffekter, mener Christina Busk. Regningen vil i sidste ende havne hos forbrugeren (og plasten potentielt i havet). Det skal undgås, påpeger hun.

Et dårligt eksempel, som Danmark ikke skal følge, fortsætter hun, er den danske implementering af EU-producentansvaret på elektronik og batterier. Her drukner gode miljømæssige intentioner i bøvl og besvær, hvor det hverken kan betale sig at genbruge produkterne og eller at designe dem til at blive genanvendt. Derved sikrer ordningen desværre ikke en overgang fra lineær til cirkulær økonomi.

En meningsfuld producentansvarsordning skal både indeholde et incitamenter til at forbedre de produkter, der sættes på markedet miljømæssigt, og sikre, at en større mængde af produkterne kommer tilbage i den cirkulære økonomi og bliver genbrugt eller genanvendt. Sådanne incitamenter skabes ofte økonomisk, konstaterer Christina Busk.

Af den grund skal et dansk producentansvar på emballage bygges ud fra forureneren-betaler-princippet. Det vil sige, at de, der designer mest miljøvenligt, ikke skal betale. Til gengæld skal de, der designer uden overhovedet at tænke på genbrug og genanvendelse, betale den tungeste del af omkostningerne til affaldsbehandlingen. Det bliver altså dyrere ikke at tage højde for miljøet i design- og genanvendelsesfasen, uddyber hun.

I indretningen af producentansvarsordningen vil det, fremhæver hun, være oplagt at tage udgangspunkt i den designguide, som Plastindustrien står bag sammen med en række andre aktører fra hele emballagens værdikæde i Forum for cirkulær plastemballage.

I designguiden opstilles en række klare krav til, hvordan emballage bør designes, så den bliver nemmere at genbruge og/eller genanvende. Disse krav kan bruges til at indrette et prissystem til producentsansvaret efter.

Sidst, men ikke mindst, er det så også vigtigt, at dette prissystem bliver justeret løbende, så det kan følge teknologiudviklingen og markedets udvikling og efterspørgsel. Derved skaber vi en fleksibel ordning, der kan følge med tide, konstaterer Christina Busk.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik