Teknovation Logo
robot

 
  • Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark, som sammen med Dansk Metal og DI har taget initiativ til at stifte Alliancen for Faglig Uddannelse.

25. november 2021, kl. 06:32 

Alliance for Faglig Uddannelse

Dansk Metals forbundsformand Claus Jensen har sammen med DI´s administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen og tidligere statsminister og stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Poul Nyrup Rasmussen, taget initiativ til at stifte Alliancen for Faglig Uddannelse.
 


Alliancen for Faglig Uddannelse omfatter Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Metal, DI, Fødevareforbundet NNF, 3F, HK, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Modstrøm, Landssammenslutningen af handelsskoleelever, Danske Skoleelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Danmarks Lærerforening, Uddannelsesforbundet, Skolelederforeningen, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Danske Professionshøjskoler, FGU Danmark samt Uddannelseslederne. Sammen vil de skabe et holdningsskift til erhvervsuddannelse på alle niveauer af samfundet for at flere unge til at vælge en faglig uddannelse.

Det handler om at få alle unge med. Både dem, som er boglige, og dem, som er kreativt intelligente. De seneste tal viser, at 76.000 unge under 30 år hverken er i uddannelse eller har tilknytning til arbejdsmarkedet. Blandt de 15- til 24-årige er det 7 procent – eller over 46.000 – som ikke har gennemført anden uddannelse end grundskolen og hverken har et job eller er i gang med en uddannelse. Og andelen af unge over 25 år med en studentereksamen, der ikke læser videre, er blevet større i løbet af de seneste 10 år.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Hos den landsdækkende ungerådgivning headspace kan man kun bekræfte de tal: Flere og flere unge mistrives og tvivler på retningen, job og uddannelse. Hver femte samtale med en ung i headspace handler om tvivl om job og uddannelse. Hver tiende ung, der i dag opsøger headspace, er hverken i arbejde eller i uddannelse ved deres første samtale, og de har markant lavere livstilfredshed, er mere ensomme og trives dårligere end andre unge, der kommer i headspace.

”Det har alt for store konsekvenser, at så mange står udenfor. En af nøglerne til det gode liv er, at man føler, at man passer ind i verden, også på arbejdsmarkedet. Vi må simpelthen handle, så vi får alle unge med. Derfor skal det være i top og attraktivt at tage en faglig uddannelse,” siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Et helt konkret udgangspunkt for arbejdet i Alliancen for Faglig Uddannelse er initiativet ’Hvad kan jeg blive?’, som blandt andet er en ung-til-ung online-vejledning om erhvervsuddannelse. Flere end 2.000 unge medudviklere fortæller på hjemmesiden hvadkanjegblive.dk om deres hverdag, fag og uddannelse. De fortæller, hvad de synes, der er godt på lige netop deres erhvervsuddannelse, og hvad de bryder sig mindre om. Hvad der overraskede dem, hvor de skaber værdi og hvilke typer virksomheder, de typisk arbejder for.

’Hvad kan jeg blive?’ er udviklet i en første udgave med støtte fra Industriens Fond og arbejdsmarkedets parter, og den videre udvikling over de kommende år har fået støtte fra A.P. Møller Fonden. ’Hvad kan jeg blive?’ bliver en central del af det holdningsskifte, der er nødvendigt for at få flere unge til at interessere sig for at tage en erhvervsuddannelse.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik