Teknovation Logo
robot

 
  • Når det drejer sig om kugleskruedrev som i eksempelvis CNC-drejebænke til præcis fremstilling af cylindriske komponenter, så har slid hidtil været vurderet ud fra en rent manuel betragtning, og AI rummer store muligheder for at begrænse downtime, fremhæver professor Jürgen Fleischer, KIT WBK (t.v.).

17. februar 2020, kl. 16:18 

AI til vedligehold af værktøjsmaskiner

Forskere ved Karlsruhe Institute of Technology, KIT, har aktuelt udviklet et system til fuldautomatisk monitering af kugleskruedrev i værktøjsmaskiner. Et kamera integreret direkte i drevets møtrik genererer billeder, som via kunstig intelligens, AI, kontinuerligt overvåges for slid, og således kan minimere downtime for maskinen.


KIT vil i forbindelse med Hannover Messe 2020 vise, hvad der er muligt med en aktuelt udviklet intelligent spindelmonitering i kugleskruedrev. Det vil ske i Hal 25, ligesom KIT i år vil være at finde ved en pavillon i Hal 27, sammen med andre forskningsinstitutioner med relaterede emner inden for AI.

Det oplyser professor Jürgen Fleischer fra KIT´s WBK, der er et fagområde for produktionsteknologi, hvor vedligehold forbundet med installationsarbejde og down-time for maskinen er i KIT´s fokus. Her har man integreret et intelligent kamerasystem direkte i drevet, hvilket sikrer en kontinuert monitering af status for spindlen. Hvis der er brug for indgreb, så informerer systemet automatisk den ansvarlige.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Systemet kombinerer et kamera med en lyskilde placeret i drevet møtrik, hvorefter AI evaluerer billeddata. Da møtrikken bevæger sig langs spindlen, tager kameraet billeder af hver enkelt spindelsektion, hvilket giver mulighed for analyse af den samlede spindeloverflade.

Ved at kombinere billeddata fra den løbende drift med Machine Learning-metoder kan systembrugere direkte vurdere tilstanden af en spindeloverflade. Instituttet har trænet algoritmen med tusindevis af billeder, så AI’en med stor sikkerhed kan differentiere mellem spindler med eller uden defekter. Og man kan med yderligere evaluering af billeddata meget præcist kvalificere og fortolke slid og skelne mellem de misfarvninger, som bare skyldes snavs, og skadelig pitting af spindlen. 

Hannover Messe 2020 finder sted i dagene 20. til 24. april.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik