Teknovation Logo
robot

 
  • Tribologicentret har nu udviklet de første belægninger med HiPims-teknologien og det giver ikke mindst en række muligheder inden for skærende værktøj til svært bearbejdelige materialer, fremhæves det.

3. juni 2019, kl. 07:14 

Belægninger til særligt krævende bearbejdning

Tribologicentret ved Teknologisk Institut har udvilket en række belægninger med den potente HiPIMS-teknologi ikke mindst til særligt krævende spåntagende opgaver.


Efter at have fået maskiner til den næste generation af coatings med såkaldt HiPIMS-teknologi, har Tribologicentret ved Teknologisk Institut nu udvilket de første opskrifter til at udnytte fordelen ved belægningsteknologien.

Blandt andet er der tale om en slidstærk belægning kaldet Versal-HP, som er en TiAlSiN-belægning. Den er særligt velegnet til eksempelvis skærende værktæj til krævende opgaver inden for spåntagende bearbejdning, påpeges det.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Med HiPIMS-teknologien (HP) opnås en meget høj ioniseringsgrad af plasmaet i belægningsprocessen, hvilket resulterer i glattere, tættere og hårdere belægninger. Belægningens indhold af silicium (Si) er ydermere medvirkende til at gøre den både hårdere og mere temperaturbestandig end traditionelle TiAlN-belægninger. Derfor kan med fordel anvendes til spåntagning af særligt vanskeligt bearbejdelige materialer, såsom hærdede ståltyper og andre hårde materialer, fremhæver Tribologicentret.

Ved spåntagningsforsøg er der, ifølge centret, opnået øgede standtider på op til 60 procent i Inconel og på op til 100 procent i støbejern og rustfrit stål sammenlignet med treditionelt TiAlN-belagte værktøjer.

Udover Versal-HP lancerer Tribologicentret også en ny og forbedret kromnitridbelægning (CrN-HP), der giver en glattere, tættere, hårdere og mere defektfri belægning sammenlignet med konventionelle metoder, fremhæves det. 

Endelig har det også været muligt at lancere noget helt særligt til aluminium, påpeges det. Nærmere bestemt er der tale om en PVD-belægning bestående af det keramiske materiale titandiborid (TiB2). TiBto-HP-belægningen er med sin hårdhed på omkring 3800 HV Tribologicentrets hidtil hårdeste belægning.

Den mest bemærkelsesværdige egenskab ved TiBto-HP er, at belægningen har en meget lav affinitet til klæbende metaller, og det gør den særdeles velegnet til bearbejdning af materialer, som ikke er baseret på jern.

Ved fræsning i eksempelvis aluminium- og titanlegeringer kan der opnås en bedre spånkontrol samtidig med, at løsægsdannelse som følge af klæbning af aluminium på spånfladerne undgås. TiBto-HP-belægningen er ligeledes også velegnet til knive samt stanse- og bukkeværktøj, der skal bearbejde aluminium eller tilsvarende klæbende materialer, konstateres det.

Udviklingen af belægningerne er støtte af Innovationsfonden i regi af Samfundspartnerskabet ”Fast-Track”, oplyser centerchef, Lars Pleth Nielsen.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik