Teknovation Logo
robot

 
  • En af de væsentligste årsager til problemet er, at man ikke er dygtige nok til at få de unge til at starte på erhvervsskolerne, mener Metal-cheføkonom Thomas Søby.

18. juni 2018, kl. 14:58 

Flere virksomheder mangler faglærte

Næsten seks ud af ti tillidsrepræsentanter i Dansk Metal melder om mangel på arbejdskraft. Det er en stigning på ni procentpoint i forhold til sidste år.


Selv om der ikke er generel mangel på arbejdskraft i Danmark, så oplever dele af industrien stigende mangel på især faglærte.

I en rundspørge blandt tillidsrepræsentanter i Dansk Metal svarer 57 procent, at den virksomhed, de arbejder på, oplever mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er en stigning på ni procentpoint i forhold til sidste år. 

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


”At manglen på særlige faggrupper stiger kommer ikke bag på mig. Det er en udvikling, vi har set over mange år. De væsentligste årsager til problemet er, at vi ikke er dygtige nok til at få de unge til at starte på erhvervsskolerne, samtidig tager virksomhederne alt for få lærlinge. Og dér ligger løsningerne også. Vi skal styrke erhvervsuddannelserne, og så skal virksomhederne indse, at den bedste investering, de kan gøre, er at uddanne fremtidens arbejdskraft,” siger cheføkonom Thomas Søby, Dansk Metal.

Det er især inden for faggrupper som smede, industriteknikere og klejnsmede, der begynder at opstå flaskehalse. Over de seneste syv år er der i gennemsnit gået 568 flere industriteknikere på pension om året, end der samtidig er blevet udlært:

”Selv om vi ikke ser generelle flaskehalse på arbejdsmarkedet, så er der altså faggrupper, hvor vi i dén grad skal have fingeren ud, hvis vi skal undgå at manglen på medarbejdere kommer til at gå ud over produktionen og indtjeningen. Derfor glæder det mig også, at vi så småt ser, at virksomhederne begynder at tage flere lærlinge. Om end det går alt for langsomt,” siger Thomas Søby.

Undersøgelsen blandt tillidsrepræsentanterne viser også, at 22 procent af dem arbejder i en virksomhed, der i løbet af det seneste år har taget flere lærlinge. Men der er stadig langt til målet i trepartsaftalen om, at der inden 2020 skal oprettes op mod 10.000 flere praktikpladser.

”Lad os satse på, at tendensen holder, og der kommer en ketchupflaske-effekt. Vi skal og må have noget mere faglært råstof ud i industrien,” siger Thomas Søby.

Den udbredte efterspørgsel på flere type faglærte er en udfordring for de danske industrivirksomheder, da der er få arbejdsløse inden for disse stillingsbetegnelser. Således var arbejdsløsheden 1,9 procent i april  for industriteknikere, der er medlem af Dansk Metals A-kasse. Det er et fald i forhold til samme måned de seneste to år. Blandt automatikteknikere er arbejdsløsheden nede på 1,6 procent i april.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik