Teknovation Logo
robot

 
  • Studio System er designet som en komplet løsning til egen produktion af metalprint. Tommas Tønnesen fra Protech Danmark, vurderede ved sidste års Formnext-messe i Frankfurt, at indgangsprisen for et samlet system kommer til at ligge på i omegnen af 1,3 millioner kroner.

13. april 2018, kl. 07:07 

Værktøjsmager afprøver Desktop Metal 3D-print

Det amerikanske værktøjsmagerfirma Built-Rite Tool & Die er blandt de første produktionsvirksomheder, der har fået Desktop Metals 3D-metalprinter, Studio System, mellem hænderne. Det konstaterer den danske forhandler, Protech Danmark, og fremhæver mulighederne for formværktøjsbranchen generelt.


Built-Rite Tool & Die er specialiseret inden for fremstilling af sprøjtestøbeværktøj med komplekse konstruktioner, hvilket kræver omfattende planlægning og præcis udførelse.

I øjeblikket afprøver virksomheden Desktop Metal's 3D-metalprintsystem, der blev lanceret på en række fagmesser sidste år herunder europæiske Formnext i Stuttgart, for at undersøge mulighederne med 3D-printede metalindsatser til sprøjestøbeværktøj.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Ifølge Protech, så viser resultaterne fra indledende undersøgelser af 3D-printteknologien, at den gør det muligt at optimere driften for netop værktøjsmagere. Nærmere bestemt bliver det muligt at reducerer materialeforbruget og fremstille emner med eksempelvis indvendig kølekanaler (Conformal Cooling), hvilket medfører hurtigere produktion for slutkunden.

Virksomheder som Built-Rite står over for øget pres fra både internationale og indenlandske konkurrenter, der tilbyder lavere priser og indenlandske servicebureauer, som fremstiller prototyper og tilbyder hurtige leveringstider på små serieproduktioner.

Ifølge forhandleren, så opnår værktøjsmageren alt i alt korte leveringstider og reducerede omkostningerne i forhold til andre alternativer. At agere hurtigt og være omstillingsparat, er således afgørende for at vinde udbud og opfylde stramme deadlines.

Fremstillingen af emner til sprøjtestøbeværktøj med Studio System er desuden mindre arbejdskrævende end med andet udstyr i virksomhedens maskinpark. Og herduover bliver det mere omkostningseffektivt med egen produktion, end at lægge arbejde ud til eksterne producenter.

For at evaluerer fleksibiliteten med Desktop Metal-teknologien til bunds fortsætter Built-Rite i den kommende tid med at teste værktøjsindsatser. Disse har indvendige kølekanaler, der følger formens konturer, der muliggør en jævnt fordelt afkøling af emnet under sprøjtestøbningsprocessen, samt optimerer kvaliteten for at overgå traditionelle produktionsmetoder. Yderligere tests kommer til at omfatte print med H13 (Orvar/1.2344) værktøjsstål, et materiale som ofte anvendes ved fremstilling af sprøjtestøbeindsatse.

Studio System-løsningen anvender en tekniken Bound Metal Deposition, BMD, der efterligner den velkendte FDM-teknologi fra 3D-printerproducenten Stratasys. Studio Systems loades med kassetter indeholdende metalstave, som siden ekstruderes lag på lag indtil printet er færdigt. Foruden metallet, indeholder stavene polymer og voks som siden vaskes væk i en rensestation (Debinder). Det rensede emne placeres herefter i en sintringsovn (Furnace), hvor emnet sintres og resterende polymermateriale brændes bort ved høj varme.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik