Teknovation Logo
robot

 
  • ”Det kan kun gå for langsomt med at få de unge ind på erhvervsuddannelserne, men det er helt sikkert, at vi ikke kan nå at uddanne alle de faglærte, industrien efterspørger, hvis vi kun kigger på de unge. Derimod kan vi med en effektiv uddannelsesindsats løfte ufaglærte med relevant erfaring til faglært niveau. Det kræver selvfølgelig velvilje fra både den enkelte ufaglærte, fra virksomhederne og fra staten”, konstater Thomas Søby.

31. oktober 2017, kl. 10:33 

Investér i de ufaglærte

Der et stort potentiale i at løfte ufaglærte til faglært niveau med henblik på at løse problemet med for lidt faglært arbejdskraft i industrien. Det konstaterer Dansk Metal og peger på, at alene manglen på uddannede inden for metal- og maskinindustrien giver et årligt BNP-tab på 26 milliarder kroner.


Budskabet kommer i forbindelse med en aktuel analyse fra Dansk Metal, hvor det konstaterers, at for én milliard kroner kan op mod 6.000 ufaglærte medarbejdere løftes til et faglært niveau.

”En del ufaglærte har tilstrækkelig erhvervserfaring til at kunne færdiggøre en uddannelse langt hurtigere end et ungt menneske uden erfaring. Derfor er det helt oplagt, at vi får opgraderet den del af arbejdsstyrken, så vi kan mindske de negative effekter af manglen på kvalificeret arbejdskraft”, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Fagforeningens beregningerne viser, at det koster det offentlige mellem 175.000 og 280.000 kroner at uddanne en industritekniker gennem erhvervsuddannelsessystemet for voksne.

At uddanne en automekaniker koster, ifølge beregningerne, mellem 160.000 og 270.000 kroner. Udgifterne er brutto, og den enkelte, der bliver løftet til faglært niveau, vil være mindre arbejdsløs, få en højere indkomst og dermed komme til at betale mere i skat. Dette indgår ikke i beregningerne.

”Det betyder, at vi for én milliard kroner kan løfte op til 6.000 ufaglærte med erhvervserfaring til faglært niveau. Det er en genvej til at lukke en del af det hul, der lige nu udvider sig under industrien. Vi kan se, at faglærte har højere løn, højere produktivitet og en væsentlig mindre risiko for arbejdsløshed. Hvis vi løfter de ufaglærte til faglært niveau, bidrager vi altså både til den enkelte medarbejders eget liv og statskassen, da de også betaler mere i skat”, siger Thomas Søby.

I alt vil 30.000 faglærte mangle på de danske industrivirksomheder i 2025, hvis ikke uddannelsesindsatsen øjeblikkeligt bliver løftet, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der også har estimeret effekten af manglen på jern-og metaluddannede til et årligt ”tab” på 26 milliarder kroner på BNP.

Samtidig vil der i 2025 være et markant ”overskud” af ufaglært arbejdskraft på cirka 65.000.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik