Teknovation Logo
robot

 
  • Det er godt med en finanslov uden de store dikke-darer, påpeger DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

23. marts 2023, kl. 12:28 

DI: En stram finanslov er godt mod inflationen

I DI glæder man sig over, at regeringens forslag til finanslov ikke kommer til at påvirke økonomien væsentligt, selv om erhvervsorganisationen havde håbet regeringen havde indfriet sit løfte om et permanent fradrag for forskning og udvikling.


Regeringen har torsdag fremlagt forslag til finanslov for 2023 gældende fra 1. april. Det er en finanslov uden de store dikkedarer og udsving, og det passer som udgangspunkt godt til den usikre verden, der omgiver os lige nu, lyder det fra DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen:

"Regeringens forslag får ikke mange op af stolene, og det er en god ting. For det betyder, at det er et finanslovsforslag uden mange større og væsentlige prioriteringer af nye indsatser, der kan påvirke økonomien. Det er vi sådan set ret tilfredse med," siger Lars Sandahl Sørensen.

Lars Sandahl Sørensen forklarer, at der er tale om en stram finanslov, der sikrer, at der ikke bliver sat aktiviteter i gang, der skubber unødigt til inflationen:

"Det er særdeles fornuftigt lige nu, hvor inflationen ser ud til at have toppet, men dog fortsat er langt over tidligere tiders niveau. Det er vigtigt, at vi i disse usikre tider – både politisk og økonomisk – formår at ramme balancerne mellem at skubbe på økonomien og holde igen," siger Lars Sandahl Sørensen.

Han roser dog et sted, hvor regeringen har fundet ny finansiering. Et levn fra den tidligere regering var nemlig indførelse af en såkaldt ”lagerbeskatning”, hvor regeringen havde planlagt en skat på værdien af erhvervsejendomme, der udlejes. Det ville betyde, at værdistigninger herunder eksempelvis energirenoveringer af ejendomme løbende ville blive beskattet.

"Det er en god nyhed for den grønne omstilling af ejendommene, at regeringen dropper lagerbeskatningen. Dermed undgår man at give et skattesmæk for klimainvesteringer som efterisolering, skift til nye ruder og grønnere varmekilder i erhvervsejendomme. Så det er helt rigtigt set," lyder det fra DI-direktøren.

Et andet levn er finansiering af et fradrag forskning og udvikling i virksomhederne. I perioden fra 2020 til 2022 lå fradraget på 130 procent., og den tidligere regering lovede, at det skulle gøres permanent, men med valget forsvandt flertallet bag finansieringen, og det samme gjorde fradraget 1. januar:

"Danske virksomheder forsker og udvikler nye produkter indenfor sundhed, grøn omstilling, teknologi, digitalisering og meget andet til gavn for danskerne og for dansk eksport, jobskabelse og samfundsøkonomi. Derfor er det enormt ærgerligt, at regeringen ikke får skabt sikkerhed om F&U-fradraget for 2023 i finansloven," siger Lars Sandahl Sørensen, og fortsætter:

"Usikkerheden er det værste for virksomhederne. De var blevet lovet et fradrag på 130 procent for deres FoU-investeringer, og nu ved de ikke, hvad de skal regne med. Derfor bør regeringen hurtigst muligt sikre anden finansiering af erhvervslivets forskning, så man kan indfri løftet om et permanent FoU-fradrag på 130 procent allerede i år".

Det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil forsøge "at finde en ny finansiering" til F&U-fradraget i 2024, mens der altså er et ”hul” i år.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik