Teknovation Logo
robot

 
  • SMVdanmark-vicedirektør Mia Amalie Holstein

26. september 2022, kl. 11:34 

SMVdanmark: Erhvervslivet bør juble

Regeringens udspil får ros fra SMVdanmark, der mener, det er helt nødvendigt at tænke kandidatuddannelserne forfra og give erhvervsuddannelserne et tiltrængt løft. Desuden er det meget glædeligt, at regeringen ønsker et regelstop for bureaukratiet i kommunerne, siger vicedirektør Mia Amalie Holstein.


Regeringens reformudspil ”Danmark kan mere III”, der blandt andet indeholder forslag om en forkortet kandidatdel og flere penge til erhvervsuddannelserne, får en varm modtagelse hos SMVdanmark-vicedirektør Mia Amalie Holstein:

”Danmark har store udfordringer med for få faglærte og for mange akademikere. Det er modigt og ambitiøst, at regeringen nu går i kødet på den udfordring. På baggrund af den høje dimittendledighed og manglen på faglærte er det fornuftigt at tænke kandidatuddannelserne forfra. Vi har derfor brug for, at vores uddannelsessystem i højere grad ser på, hvad erhvervslivet har behov for, at de færdiguddannede skal kunne,” siger Mia  Amalie Holstein, og fortsætter:

”Regeringens udspil kombinerer en gennemgribende reform af kandidatuddannelserne med et økonomisk løft af erhvervsuddannelserne. Samtidig vil reformforslaget øge arbejdsudbuddet med flere tusinde personer. Det er en god løsning på en vigtig udfordring”.

Mia Amalie Holstein peger dog på, at man i nogle tilfælde bør overveje helt at lukke uddannelser eller reducere antallet af studiepladser i stedet for at gøre dem 1-årige. Samtidigt skal vi have en fleksibel og livslang tilgang til det at lære:

”Ser vi mod for eksempel Norge, Finland eller Island, har cirka 40 procent af de færdige kandidater været ud at arbejde i mindst to år, inden de vender tilbage og tager deres overbygning. I Danmark presser vi vores uddannelse sammen i starten af arbejdslivet og går i langt højere grad direkte fra bachelordelen til kandidatdelen. Her er det klogt, at udspillet gør det mere fleksibelt at videreuddanne sig løbende gennem livet,” siger Mia Amalie Holstein.

Regeringen vil spare 2 milliarder kroner på de lange, videregående uddannelser og bruge 1 milliarder mere på velfærds- og erhvervsuddannelserne. Det mødes positivt af Mia Amalie Holstein, men hun mener dog, at erhvervsuddannelserne har brug for mere:

”Grundtanken er god. Vi bør flytte midler fra universitetsuddannelserne til erhvervsuddannelserne, men beløbet er for småt, hvis den milliard skal deles med fx sygeplejerskeuddannelserne. På rigtigt mange erhvervsskoler er udstyret slidt ned, og nogle steder underviser man i brugen af maskiner, som man brugte i 1980’erne. Lærernes viden om udstyret har også brug for en kraftig opgradering. Derfor er der behov for flere penge til erhvervsuddannelserne, hvis det for alvor skal batte,” siger hun.

Endeligt glæder hun sig over, at regeringen ønsker et regelstop, når det gælder bureaukrati i kommunerne:

”Det er også vigtigt, at regeringen tager et opgør med bureaukratiet i den offentlige sektor. For det vil uden tvivl sikre mere meningsfuldt arbejdet i det offentlige og samtidigt frigøre hænder, som det private erhvervsliv kraftigt har brug for. Næste skridt må være at se på al det papirarbejde, man pålægger virksomhederne, hvor statsligt bureaukrati hvert år koster de mindre virksomheder 16,5 milliarder,” siger Mia Amalie Holstein.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik