Teknovation Logo
robot

 
  • Vald. Birn-direktør Jens Axel Birn klargør her den speciellavede saks til at klippe snoren til Danmarks første støberiværksted på UCH i Holstebro. (Foto: Louise Boo, Færchfonden)

3. september 2021, kl. 18:22 

Støbe-erhvervsuddannelse igangsat i Danmark

Hidtil har elever måttet rejse til Sverige for at tage hovedforløbet på støberiteknikeruddannelsen. Det drænede uddannelsen for elever, men, nu oprettes den fulde uddannelse ved UCH i Holstebro.


På Nordeuropas største jernstøberivirksomhed Birn i Holstebro har man brug for en hel del faglærte støberiteknikere i de kommende år. Der er masser at lave. Men elevtallet blev lavere og lavere, fordi hovedforløbet skulle tages i Sverige. Derfor gik virksomheden med op til 3 millioner kroner ind i arbejdet med at få støberiteknikeruddannelsen til Danmark. Torsdag kunne de sammen med masser af andre interessenter indvie uddannelsen på UCH i Holstebro:

"De danske støberier har lige nu masser af arbejde, men fremover skal vi blandt andet overleve på viden. I øjeblikket forsvinder viden fra branchen, så det er virkelig vigtigt, at vi får tiltrukket nye unge og voksne til uddannelsen. Med den nye støberiteknikeruddannelse på UCH føler vi os langt bedre rustet til fremtidens arbejdskraftudfordringer," siger administrerende direktør for Vald. Birn A/S Jens Axel Birn, der holdt en af talerne og klippede snoren ved indvielsen af støberiteknikeruddannelsen.

Uddannelsen har i Danmark været i dvale i nogle år, så initiativet er en investering i fremtiden til gavn for alle Danmarks støberivirksomheder. Branchen har brug for mellem 10 og 12 lærlinge om året, så der bliver rift om de unge fra støberiteknikeruddannelsen på UCH, vurderer Jens Axel Birn.

UCH har fået etableret et mini-jernstøberi, hvor eleverne i fremtiden kan smelte jern og støbe i sandforme. Vald. Birn Fondens og andre sponsorers penge går blandt andet til køb af udstyr og løn til faglærere i begyndelsen

Også Færchfonden har bidraget væsentligt til uddannelsen:

"Det lå lige til højrefoden for os. Vi har Nordeuropas største støberivirksomhed i lokalområdet, så det gav god mening for os at støtte samarbejdet mellem skole og erhvervsliv om at bevare vigtige kompetencer og arbejdspladser i Danmark," siger direktør Claus Omann Jensen, Færchfonden.

I Dansk Industri er man imponeret over processen:

"I forbindelse med en udbudsrunde tilbød UCH at tage uddannelsen til sig, og så gik det stærkt. Vi kunne med det samme mærke, at skolen mente det, og hurtigt blev det tydeligt, at branchen og det lokale erhvervsliv også havde ambitioner på uddannelsens vegne. I dag står vi med flotte nyindrettede værksteder og hele uddannelsen på dansk jord. Det er imponerende," siger chefkonsulent i DI Michael Boas Pedersen.

Støberiteknikere arbejder på branchens jern- og metalstøberier. Branchen beskæftiger 2.500 medarbejdere. Ud over Vald Birn Fonden og Færchfonden har også Danref og Jysk Aluminium Industri bidraget til at få støberiteknikeruddannelsen på benene.

Læs mere om initiativet ved at følge lænken  her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik