Teknovation Logo
robot

 
  • Mia Amalie Holstein, der er cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, minder statsministeren om, at regeringen har lovet at oprette danske jobcentre i Sydeuropa.

26. august 2021, kl. 10:02 

Regeringen bør hente ledige sydeuropæere

Flere millioner mennesker er ledige i Sydeuropa. Regeringen har tidligere lovet, at den vil oprette jobcentre i Sydeuropa, der skal formidle arbejdskraft til Danmark. Regeringen bør leve op til sit løfte, da der i høj grad nu mangler arbejdskraft, mener SMVdanmark.


Statsminister Mette Frederiksen anerkendte forleden, at der er mangel på arbejdskraft herhjemme, og kaldte situationen ”en udfordring her og nu”. Det billede kan de små og mellemstore virksomheder nemt genkende. Næsten halvdelen af de danske SMV’er må begrænse deres produktion, fordi de mangler hænder. Og situationen forværres af, at østeuropæerne ikke kommer hertil i samme omfang som tidligere, fastslår cheføkonom og politisk chef Mia Amalie Holstein, SMVdanmark.

Ledigheden i Sydeuropa er flere steder tårnhøj, og lønnen er ikke meget højere end i Østeuropa. Derfor er der et kæmpe uudnyttet potentiale, når det gælder om at skaffe arbejdskraft, viser nemlig en aktuelt SMVdanmark-analyse, og derfor påmindelsen til statsministeren fra Mia Amalie Holstein, som videre understreger, at regeringen i sit forståelsespapir – det vil sige aftalen med støttepartierne om, hvad regeringen skal arbejde for – har lovet at oprette danske jobcentre i Sydeuropa:

”Mange virksomheder er hårdt ramt af mangel på arbejdskraft. Samtidigt er der givet politisk håndslag på, at regeringen skal få flere sydeuropæere hertil. Og det haster. Situationen er kritisk, og tiden er ikke til at sidde på hænderne. Udenlandsk arbejdskraft har historisk spillet en afgørende rolle i dansk økonomi og til at holde opsving i gang herhjemme. Det har vi ikke råd til at gå glip af,” siger Mia Amalie Holstein.

Hun foreslår, at ,man - ud over at oprette danske jobcentre - sætter danske jobcentermedarbejdere i forbindelse med de lokale beskæftigelsesformidlinger i eksempelvis Spanien, og dermed får guidet kvalificerede ledige i retning af Danmark:

”Desuden skal vi udnytte nogle af de andre muligheder, vi har for at få udenlandsk arbejdskraft hertil, bedre. For eksempel ved at afbureaukratisere de ordninger, vi har i forvejen, så det bliver lettere for arbejdstagere fra alle lande at komme hertil. Naturligvis under ordnede løn- og arbejdsforhold,” siger Mia Amalie Holstein.

SMVdanmarks analyse viser blandt andet, at ledigheden i Sydeuropa samlet set er dobbelt så høj som i Østeuropa, og at der kun er kommet én sydeuropæer til Danmark for at arbejde, hver gang der er kommet 4,5 østeuropæere.

Læs hele SMVdanmark-analysen ved at klikke her


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik